Скрито разпределение на печалбата - процедура

25.12.2018, 14:49 1540 0

25.12.2018, 14:49
Публикации: 14 / 0
Здравейте,
Имам заплетен казус: ООД с двама съдружници/съпрузи/ , с търговска дейност /магазини /всяка година ,през декември ,чрез разпределяне на дивиденти , за сметка на неразпределената печалба от предходни години,оформят/покриват всички суми ,които съпругът/управител / е вземал от касата през годината .До сега дивиденти се изплащаха само на него- дялово учасие 70 %  , извършва всички дейности  в ООД   вкл. оперативен счетоводител, касиер, снабдител, работник ремонти/ без продажбата на стоки – имат 4 продавачи/. В дружествения договор има клаузи , че печалбата се разпределя на базата на дяловото участие и ПРИНОС на всеки съдружник в дейността на ООД, решенията за разпределение на печалбата се вземат с мнозинство ½ от капитала.

Но тази година ,съпругата/ която не участва в дейността на ООД – освен присъствие на обшо събрание/ отказва да подпише протоколите за разпределяне на дивиденти – иска и тя пари в брой,въпреки ,че знае,че се касае за суми, взети /изплатени през годината ?Не зная и не коментирам съпружеските им отношения или психичното здраве на съпругата ..
Остава възможността , в декларацията за 2018 г да се  декларира скрито разпределение на печалбата т. 5, б. “а“ от § 1 на ДР на ЗКПО във връзка с т. 8 от § 1 на ЗДДФЛ и да се плати данък дивидент.
Въпроси:
1.Има ли друг вариант ?
2.Каква е процедурата - кой орган на управление / общото събрание или управителя / взема решение за деклариране на скрито разпределение на печалбата, с какъв документ се оформя това рещение , необходимо ли е съгласието на съпругата/съдружник с 30 % дял?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група