Здравейте,
през ноември получихме стоки по ВОП. В последствие тези стоки се оказаха дефектни и вместо да ги връщаме на нашия доставчик в ЕС бе взето решение от тяхното и нашето ръководство тези стоки да бъдат бракувани на територията на България.
Бракувахме стоките в началото на декември, начислихме съответното ДДС за бракуването и платихме на фирмата, която унищожи дефектните продукти. Уведомихме нашия европейски партньор за всички разходи, и той ги прие. В последният работен ден получихме кредит нота от него, в която са включени накуп всички суми и като основание пише "
Компенсация за бракуване на дефектни стоки". Какво имам предвид:
-1000 евро стойност на бракуваните стоки
- 200 евро стойност на ДДС-то за бракуването
- 300 евро разходи по унищожение на стоките
Т.е една кредит нота на обща стойност 1500 евро, без поотделно да са упоменати съответните суми.
И сега пред мен изниква въпроса как аджеба да осчетоводя това кредитно известие-с един протокол по чл.117 като си начисля ДДС само за стойността на стоките или три отделни като за сумите на ДДС-то и разходите за унищожение не начислявам ДДС?
Моля, ако някой от вас се е срещал с подобен проблем да ми помогне или да ми даде някакви насоки за мислене?