Май таблицата ми беше попълнена грешно. Или не?
Може би това е правилния вариант, защото не ми излизат отдолу отрицателни суми:
Нямам облагаеми доходи, които съм длъжен да декларирам (само някакви лихви по банкови сметки).
Основанието за подаване на данъчна декларация е притежаване акции или дялове в чужбина.
Съгласно инструкциите за попълване:
Тя се попълва и от самоосигуряващите се лица по чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и през годината са получили доходи, подлежащи на данъчно облагане, съгласно данните от данъчната декларация. В колона 3 лицата по т. 1 попълват осигурителния доход по чл. 40, ал. 1, т. 1, 2а, 4 и 5 от ЗЗО.Заглавието на колоната е написано изключително подвеждащо, защото не става ясно дали 5 е алинея или точка. На пръв поглед излгежда, че е точка към първата алинея.
Но ако 5 е точка от първа алинея би трябвало да е неправилно да попълвам там осигурителния доход, който е на основание ал. 5 т. 1.
Не съм сигурен кое от двете е правилното.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, са длъжни да:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) внасят осигурителни вноски върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване - до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация, като окончателните осигурителни вноски се внасят в срока за нейното подаване;
2. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) подават декларация в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на това обстоятелство, по ред, определен с наредба на министъра на финансите, в която посочват, че ще се осигуряват по реда на т. 1 и избрания осигурителен доход.
Тъй като точките 1, 2а, 4 и 5 не се отнасят за мен би трябвало да *не* попълвам колона "3".
Първата точка не се отнася за мен, защото нямам работодател.
Точка 2а не се отнася за мен, защото не съм "морско лице".
Точка 4 не се отнася за мен, защото не съм пенсионер.
Точка 5 не се отнася за мен, защото не съм "във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане, в отпуск за отглеждане на малко дете".
Значи първия начин на попълване би трябвало да е верния. Обаче така се поучава отрицателно число долу.