Лично внасяне на здравни осигуровки от работещ

23.09.2019, 18:21 361 2
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

23.09.2019, 18:21
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
назначен съм на трудов договор, но съм със спрени здравноосигурителни права, защото не са ми внасяни осигуровки.
Какви стъпки трябва да предприема за да внеса сам здравните си осигуровки и съответно каква ще е сумата на месец при положение, че ме осигуряват на 540лв?
/назначен съм на 4 часа/
Благодаря предварително
#1 | 23.09.2019, 19:15
Публикации: 6582 / 971
Ако работите на трудов договор няма как сам да си внасяте здравните. Дори и да внесете някаква сума, тя ще си стои в данъчно-осигурителната Ви сметка и няма да се разпредели за погасяване на здравните осигуровки. По простата причина, че че нямате декларирано задължение по ЕГН.
Явно Вашият работодател не само че не е внася осигуровките, но не е подал нужните декларации. А може и да е внесял парите, но без декларация обр. 1 няма как да се обвържат.
Изход: говорите с работодателя. Нека той си подаде декларациите, пък ако иска да плаща. Проверете дали всички данни, които сте предоставили, са точни. Най-вече ЕГНто. Проверете за кои месеци нямате осигуровки. Можа да са преди да започнете работа и шефа да не е виновен. Имайте предвид, че информация за внесените осигуровки се отразява в сайта на НАП/НОИ/НЗОК с около месец закъснение. Т. е. сега може да са отразени данните до м. юли, а тези за август ще се видят към края на септември.
За да имате непрекъснати здравноосигурени права, през последното три години не трябва да имате повече от три месеца без здравни вноски.
#2 | 23.09.2019, 20:44
Публикации: 96 / 8
Да допълня, ако преди сключването на настоящия Ви трудов договор имате период без работа и не сте си внесли сам здравните осигуровки трябва да ги внесете, в противен случай ще стои в НАП - "прекъснати здравноосигурителни права", дори настоящия работодател да е изпълнил задълженията си. Начина е като първо подадете Декларация 7 на място в НАП или с ПИК  с начална дата от когато сте били без работа или без обещетение от НОИ и след няколко дена внесете по 22.40 лв.за всеки месец без работа.
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
За 7,99 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
група с над 25 000 членове