Деклариране на доходи от хазарт/спортни залози/

27.05.2020, 14:22 2977 3

27.05.2020, 14:22
Публикации: 55 / 12
Здравейте,

нямам опит с декларирането на доходи от хазарт, в конкретния случай спортни залози, затова искам да се допитам до по-знаещите.

Получателят на доходите е физическо лице, средствата се получават с банков превод от сметката на букмейкър лицензиран в Isle of Man (офшорна зона). Парите се превеждат след заявка от лицето, в превода няма основание.

Според чл. 13 (20) от ЗДДФЛ тези доходи не подлежат на облагане, съответно декларирането им е пожелателно. Въпросите ми са няколко:

1. Има ли нещо относно декларирането, което пропускам? Например да настъпва задължително облагане при достигане и надвишаване на някаква сума на годишна база или нещо от сорта.

2. Каква информация би била нужна за да се докажат приходите и източника им като легитимен такъв за изплащане на доходи от спортни залози.

3. В случай, че физическото лице не се нуждае да доказва доходи (за кредити, лизинги или каквото и да е), разумно ли е да се декларират тези приходи по друга причина? Единственното, за което се сещам на първо четене е евентуално да се избегне ревизия на физическото лице след покупка на имущество, но гаранция няма...

Моля също да споделите всякакъв опит и/или размисли, понеже тематиката е нова за мен.

Поздрави и благодаря!
#1 | 27.05.2020, 15:08
Публикации: 55 / 12
Друго нещо, което се сещам, е че конкретният букмейкър няма лиценз за онлайн залагания в България. Това означава ли, че дохода не може да се докаже като такъв от хазатна дейност и носи ли някакви последствия за физическото лице?
#2 | 27.05.2020, 15:59
Публикации: 55 / 12
Нещата се изясниха, дохода трябва да се декларира и се дължи данък, понеже букмейкъра не е лицензиран в България, ЕС ли друга държава страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Поздрави
#3 | 28.05.2020, 13:00
Публикации: 10 / 2
Ами смее ли някой сега да дава съвети за тази дейност...да видим с Влади и Божков какво ще стане, а до тогава начислявай и обявявай всичко, че и ддс ако трябва, знае ли човек, за едната статия и показване на дейност може и в затвора да вкарат човек :)))
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група