Допълнителен платен отпуск след майчинство

19.01.2021, 19:47 1129 1

19.01.2021, 19:47
Публикации: 1 / 0
Здравейте! Работя в сферата на здравеопазването в условия на вреден труд. В колективния договор на предприятието е упоменато, че на служителите се полагат според чл.155 от КТ по 20 дни основен платен годишен отпуск. Тези, работещи във вредна среда и при специфични условия на труд имат право на допълнителен платен годишен отпуск ( в случая допълнителни 18 дни) според чл. 165, ал.1 от КТ. Въпросът ми е след двете години майчинство имам ли право да ползвам освен основния от 20 дни, но и допълнителния платен отпуск от 18 дни?
#1 | 19.01.2021, 21:35
Публикации: 4354 / 714
Този допълнителен отпуск по 156 (1) и кой има право на него е регламентирано в тази наредба, ако правилно съм я уцелил.

Там пише:
Чл. 4. (1) Право на допълнителен платен годишен отпуск имат работници и служители, които извършват определените в чл. 2 работи не по-малко от половината от установената с Кодекса на труда нормална продължителност на работното време, с изключение на работниците и служителите, които извършват работи в среда на йонизиращи лъчения.
(2) Размерът на допълнителния платен годишен отпуск не може да бъде по-малко от 5 работни дни, при условие че работникът или служителят е работил при условията на ал. 1 в рамките на една календарна година.
(3) Когато работникът или служителят работи по-малко от срока по ал. 2, размерът на допълнителния платен годишен отпуск се определя пропорционално на отработеното време.

Трудно ми е да го изтълкувам, и може да греша, но ми се струва (особено с това "...работи не по-малко от половината..."), че този отпуск се ползва за отработено време... нали все пак е някаква компенсация за работата в специфични условия.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група