Както винаги - търговците извиват ръцете на производителите.
Ще споделя мнение - как аз съм организирала документацията - може да има и по-законосъобразен начин.
Няма проблем продажбата да е на консигнация и договора да е сключен така, че купувача ще продава стоката в продължение на един месец и ще заплати само за продаденото количество.
Обаче съгласно общите норми на ЗДДС - сделката настъпва с фактическото предаване на стоката - това автоматично означава доставчика да предаде стоката заедно с издаване на фактура за цялото количество. Неудобният момент е, че доставикът е длъжен да начисли цялото ДДС и с изтичане на данъчния период да го внесе. Затова тук, ако доставчикът може да си защити интересите - първоначалното плащане по доставката да бъде поне в абсолютният размер на начислената сума за ДДС.
След изтичане на определения срок купувачът бърза да върне непродадената стока. Тогава доставчикът трябва да издаде кредитно известие за непродадената част от стоката.
Моите клиенти съм ги научила така да правят.
Плащането - както се разберат.
Всячески се опитвам да разяснявам на клиенти и на по-млади колеги - че трябва да се прави разлика между принципа на начисляването, и принципа на паричния поток.
Това, което описах, е по-масовият случай, когато купувачът продава от собствен търговски обект, т.е. от свое име и за своя сметка.
Друг е случаят, когато купувачът ще продава от свое име, но за сметка на продавача. Тогава работата става сложна: Купувачът най-образто казано трябва да има касов апарат и кочан фактури от името на продавача, а пък отделно за комисионното възнаграждение ще има друга сделка - да не се отплесвам по този вариант. Предположих само, че питащата има предвид по-горе описания случай.
Ако има друго мнение - и аз ще науча нещо ново.