Спиране на дейност на ЕООД

03.06.2023, 00:33 2308 7

03.06.2023, 00:33
Публикации: 3 / 0
Здравейте, ЕООД със собственик по ДУ К, за да си спре дейността на фирмата как се процедира. Подадена е декларация 1 за спиране на ДУК, това достатъчно ли е. Т.к във  мейла който е използван от фирмата докато имаше дейност  продължават да идват връчвания от НАП за административни производства, а фирмата вече няма  дейност, съответно и активен Ел. Подпис,
Благодаря!
#1 | 03.06.2023, 01:37
Публикации: 9261 / 1550
.Подадена е декларация 1 за спиране на ДУК, това достатъчно ли е.- не
във  мейла който е използван от фирмата докато имаше дейност  продължават да идват връчвания от НАП за административни производства, а фирмата вече няма  дейност
Фирмата няма дейност, но има отговорности. Собственикът също има отговорности. Добре е да отговори на тези имейли.
фирмата вече няма  дейност, съответно и активен Ел. Подпис,
Като няма Ел подпис, управителят, вписан в ТР, да отиде на място или да упълномощи някого с ел. подпис.

Може да не Ви давам най-правилните съвети, но не съм запозната с всички факти. Най-добре се консултирайте със счетоводителя си, който би трябвало да е в течение.
Ако нямате счетоводител, бързо си намерете, за да избегнете (вероятно)  търсенето на адвокат
#2 | 03.06.2023, 12:32
Публикации: 3 / 0
Благодаря за отговора! Най -вече ме интересуваше дали се подават и други документи за спиране на дейността в НАП
#3 | 03.06.2023, 17:04
Публикации: 9261 / 1550
Благодаря за отговора! Най -вече ме интересуваше дали се подават и други документи за спиране на дейността в НАП
А за начало на дейността какви документи сте подали в НАП?
Обикновено /но не винаги/ когато се подава документ за начало на нещо, аналогичен се подава и за край. Вашият счетоводител не може ли да Ви обясни?
#4 | 03.06.2023, 17:13
Публикации: 9261 / 1550
Зададох Вашия въпрос "собственик по ДУ К, за да си спре дейността на фирмата как се процедира. Подадена е декларация 1 за спиране на ДУК, това достатъчно ли е" на KiK AIСhat и получих следния отговор: "Не, подаването на декларация 1 за спиране на ДУК не е достатъчно за спиране на дейността на фирмата. След подаване на декларацията, собственикът на фирмата трябва да изчака да бъдат извършени всички необходими процедури, като например плащане на всички задължения към държавата и други кредитори, прекратяване на договорите за наем на имоти и оборудване, отписване от регистъра на данъчната служба и други. След като всички процедури са извършени успешно, фирмата може да бъде спряна"
Въпрос: "дали се подават и други документи за спиране на дейността в НАП"
Отговор: "Да, освен декларация 1 за спиране на ДУК, собственикът на фирмата трябва да подаде и други документи за спиране на дейността в НАП (Националната агенция за приходите). Тези документи включват:
1. Заявление за прекратяване на дейността на фирмата - това заявление се подава на НАП и съдържа информация за името на фирмата, ЕИК (Единен идентификационен код), адреса на фирмата и други релевантни данни.
2. Документи за прекратяване на дейността на фирмата - това включва документи като решение на собственика за прекратяване на дейността, договори за продажба на активи, документи за прекратяване на наемни договори и други.
3. Документи за отписване от регистъра на данъчната служба - това включва документи като заявление за отписване от регистъра на данъчната служба, копие на декларацията по ДДС за последния месец на дейността на фирмата и други.
   След като се подадат всички необходими документи и се изпълнят всички задължения към държавата и други кредитори, НАП ще извърши проверка и ще издаде удостоверение за прекратяване на дейността на фирмата.


Колко е вярно и колко се отнася за Вашия случай, няма да коментирам, но щом ще го карате без счетоводител....
#5 | 04.06.2023, 00:58
Публикации: 3 / 0
Благодаря за изчерпателният отговор. Дейността не се прекратява , а се спира. Просто т.к сме без дейност исках да разбера дали бившият счетоводител е подал всички необходими документи за спиране на дейността на фирмата. Подадена в само д1 за ДУК на собственика. Т.к той се е осигурявал по ДУК
#6 | 06.06.2023, 17:02
Публикации: 2116 / 147
Благодаря за изчерпателният отговор. Дейността не се прекратява , а се спира. Просто т.к сме без дейност исках да разбера дали бившият счетоводител е подал всички необходими документи за спиране на дейността на фирмата. Подадена в само д1 за ДУК на собственика. Т.к той се е осигурявал по ДУК

Ако Вие сте настоящият счетоводител, тежко и на тази фирма.
#7 | 06.06.2023, 23:52
Публикации: 37 / 4
МИРОСЛАВА КАМБУРОВА
Спиране или прекратяване на дейността. Това са две отделни неща. Ако стопирате дейноста това означава, че замразявате фирмата. Т.е не извършва дейност. Имам такава фирма, цяла година пускам 0 ДДС декларация и едни осигуровки като СОЛ.Накрая на годината обявявам  в Статистика, че е фирма без дейност, вече може и да  не се обявява в ТР и до там.Другото за което пишете и което излиза от чата си е направо за ликвидация на фирмата и процедурите са други. Едни от процедурите сте ги описали по долу. По отношение на това дали искате да видите дали всичко е подавано. Ами управителя да си извади един ел. подпис на физ. лице да си го активира в НАП, да прикрепи към него профила на фирмата и ще вижда всичко като майска роза!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група