Международен транспорт

06.06.2023, 17:32 383 0

06.06.2023, 17:32
Публикации: 10 / 2
Здравейте,

Дружество започва нова дейност-международен транспорт на товари. В тази връзка имам следните въпроси:

Самофактурирането-клиентът(датска фирма) самофактурира след всеки транспорт и издава фактури, по които ще ни заплаща. Тези фактури се включват в дневника за продажбите и във VIES декларация. Доколкото разбирам не е нужно да издадем за всеки случай наша фактура, която да дублира тяхната?

Възстановяване на ДДС от ЕС. Имаме регистрация при наш партньор за възтановяване. За тази услуга те ще искат комисионна. Получаваме фактури за гориво и тол такси с ДДС. Според мен не е необходимо да ги декларираме в дневника за покупки, след като ще ги подава агентът за възстановяване? За осчетоводяването си мисля или да създам специална сметка за ДДС за възстановяване от ЕС, или да осчетоводявам направо цялата сума на разход, а при възстановяването-приход?

Също така получавам фактури за застраховки, такси и услуги, свързани с международния транспорт, от различни европейски страни, които може би са с място за получаване България, и за тях с протокол трябва да си самоначисля ДДС, което да влезе и в двата дневника?

Предварително благодаря, ако някой намери време да ми отговори!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група