Здравейте, колеги! Искам да попитам нещо във връзка с преизчисляването на пенсия на работещ пенсионер. Става въпрос за това, че сега се зачетох за това преизчисление и нещо ми направи впечатление. Май има разлика дали служебно ще преизчисляват или е подадено заявление от пенсионера. Така де - като четох ми направи впечатление, че служебното преизчисление от 01 април е на база осигурителен стаж , а ако подадеш заявление за преизчисление - се взема за база осигурителен стаж и доход. И виждам, че при разпорежданията на лицето - от 01.04 се е увеличил само осиг. стаж с една година. Лицето е пенсионер от 3 години, но досега не сме подавали такова заявление, а се осигурява за пенсия. Служебно преизчислява НОИ пенсията от 01.04. на лицето.
И от всичко това си правя извод, че - ако не си подал заявление - служебно ти приизчислява НОИ само с осиг.стаж. А ако си подал - ще вземе и осиг. доход. Така ли е колеги?
И си мисля, че е добре да отидем да подаде лицето заявление. И в тази връзка да попитам още - това заявление всяка година ли трябва да се подава или е еднократно и важи и занапред? Само това не разбрах от изчетеното.
Благодаря за вниманието и отделеното време