СОЛ с ЕООД и патентна дейност

07.06.2024, 03:31 522 4

07.06.2024, 03:31
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Пристигна писмо за проверка от НАП на СОЛ, собственик на ЕООД, което е декларирало доходи от патентна дейност в период от 4 години, но само за последния месец от тези години. За тази дейност е подадена декларация по чл. 61н  в общината по место адрес на извършваната дейност в края на месец ноември, с дата на започване на дейност 01 декември. Подадена е ГДД по чл. 50, в която, в приложение 7 са описани получените доходи, като в таблицата с окончателния размер на ОД, доходът от патентната дейност е разпределен единствено в месец 12, т.е месецът в който е упражнявана патентната дейност. От НАП твърдят, че този доход трябва да се разпредели за цялата година и да се начислят осигуровки за всички месеци, и са категорични за това. Моля, за вашето мнение относно  този казус!
Благодаря предварително!

P.S
Забравих да вметна, че СОЛ е регистриран като свободна професия с булстат и издаваните фактури са само в месец декември през годините, за които е подавана декларацията по чл. 61н от ЗМДТ

#1 | 07.06.2024, 06:37
Публикации: 9538 / 1621
Нещо не разбрах добре:
1. лицето има регистрация като СОЛ, собственик на ЕООД от 4 години насам.
2. Същото това лице има доход от патентна дейност само през м.12
3. През м.12 лицето упражнява дейност като свободна професия и има доходи от това (същото, което и патентната дейност или друго - не е от голямо значение).
Ако е така:
1. Като СОЛ - собственик на ЕООД си е подал декларация за регистрация на СОЛ, в която  е посочил начало на дейност и начало на основание и за периода на дейност си е внасял осигуровки. През цялата година, за която питате, се е осигурявал на това основание върху минималния осигурителен доход за СОЛ, нали така?
2. При започване на патентна дейност/се.професия е подал нова декларация в НАП за регистрация на СОЛ, в която е посочил, че започва дейност на тва основание
3. Като самоосигуряващо се лице няма реален доход от дейността си като собственик на ЕООД (не си плаща възнаграждение за личния труд), но има доход от другата дейност, която извършва в качеството си на СОЛ
Съгласно чл.6, Ал 9 от КСО "Годишният осигурителен доход се определя като разлика между декларирания или установения от органа по приходите при условията и по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс облагаем доход от упражняване на трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски". Аналогичен текст има и в чл.2, ал.4 на НООСЛБГРЧМЛ. На това основание в указанията към таблици 1 и 2 е записано, че сумата на целия реален годишен доход, който е получен в качеството на СОЛ, се разпределя на равни части за всичките месеци, през които е упражнявал дейност като СОЛ.
Във Вашия случай, ако добре съм разбрала, дейност като СОЛ има през 12 месеца. Следователно получения доход от другата дейност (патентна, свободна професия) трябва да се разпредели във всичките 12 месеца и при нужда да се довнесат осигуровки.
От НАП са прави
#2 | 11.06.2024, 00:52
Публикации: 2 / 0
Лицето е регистрирано като СОЛ, с личен труд в собственото си ЕООД от 14 год. От тогава не е подавана декларация за прекъсване на самоосигуряването през този осигурител. Осигуряването е на минималния осигурителен доход. През друг осигурител - БУЛСТАТ на ф.л е подадена декларация за начало и край на дейност 01-31 декември. За периода е извършена патентна дейност, за което са издадени фактури на ЮЛ само в месец декември. Кое обстоятелство е с по - голяма тежест в случая - това, че осигуряването е през различен осигурител или това, че осигуряването се отнася за едно и също СОЛ, предвид основното правило в осигуряването, че то се отнася единствено до периода в който е извършвана трудова дейност.
П.С.
Дейността през двата осигурителя е различна.
#3 | 11.06.2024, 07:12
Публикации: 281 / 74
.Кое обстоятелство е с по - голяма тежест в случая - това, че осигуряването е през различен осигурител или това, че осигуряването се отнася за едно и също СОЛ 
Не само в случая, но и изобщо, самоосигуряването е на физическото лице по ЕГН . Това си е принцип.
Независимо на колко основания подлежи на самоосигуряване, независимо на кое основание (чрез кой осигурител) е избрал да внася авансовитв осигуровки през годината и да подава Д1 - СОЛ е едно и също лице)
Два елементарни факта от "всекидневието" в покрепа на горното:
1. Когато са осигурявате като съдружник в ЕООД и Д1 се подава от ЕООД, задължението за осигурителните вноски се появява като задължение на ФЛ по ЕГН, а не на ЕООД.
2. Годишната Д6, която обединява задълженията за осигуровки за годината, се подава единствено по ЕГН (осигурител ФЛ с ЕГН), а не по ЕИК или БУЛСТАТа на осигурителя, чрез който са подавани месечните Д1
#4 | 11.06.2024, 08:07
Публикации: 12096 / 2225
Дейността през двата осигурителя е различна.

Това за целите на Вашето питане без значение. Следвате указанията за попълване на Т1/2 и делите сбора на ред 13 на броя на месеците на упражняване на дейност като СОЛ .
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група