Продажба на закупена стока от ЕС, която не влиза в БГ, в трета страна

24.10.2024, 12:44 240 4

24.10.2024, 12:44
Публикации: 3 / 0
Дружество регистрирано по ДДС в България с КИД търговия с автомобили, закупува лек автомобил от Полша. Доставчикът е регистрирано по ДДС дружество в Полша, което на своя ред закупува този автомобил от друго данъчно-задължено лице от Полша.При първоначалната покупко-продажба между двете полски дружества е начислено и внесено ДДС в Полша.  Полското ДЗЛ издава фактура за продажбата на българския купувач  с нулева ставка ДДС. Българското дружество заплаща по банков път стойността на фактурата и също така заплаща гаранция за ДДС. Българското дружество получава автомобила на територията на Полша.  Автомобилът не пристига в България, а се превозва от територията на ЕС до Казахстан. Превозът от Полша до Казахстан е за сметка на българското дружество. В Казахстан колата се получава от клиента-данъчно задължено лице от трета страна, който заплаща ДДС и митнически такси. Какво е данъчното третиране по ЗДДС на двете доставки?
#1 | 24.10.2024, 15:57
Публикации: 170 / 23
Кой е записан като износител по митническа декларация за извършения износ от Полша (ЕС) до Казахстан?
#2 | 24.10.2024, 16:13
Публикации: 3 / 0
Българското дружество
#3 | 24.10.2024, 23:57
Публикации: 170 / 23
НАРЕДБА № Н-17 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 37 И ПРИЛОЖЕНИЕ № 38 ОТ РЕГЛАМЕНТ (ЕИО) № 2454/93 НА КОМИСИЯТА ОТНОСНО ПИСМЕНО ДЕКЛАРИРАНЕ ЧРЕЗ ЕДИННИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН ДОКУМЕНТ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
3. "Държавата членка на действителния износ" е държавата членка, от която стоките са били първоначално изпратени с цел износ, ако износителят не е установен в държавата членка на износ. Ако не участва друга държава членка, държавата членка на износ ще бъде същата, както и държавата членка на действителния износ.

Инкотермс - доставката се квалифицирала като доставка по условията DAF - „Delivered at Frontier…. named place at frontier“, т.е. „Доставено до граница… посочено място на границата“. При него в случая като място за доставката  се посочи митническия граничен пункт от полската  граница, през който стоката е напуснала територията на ЕС.  При спазване на  митнически процедури и съответни заверки на документите, с които се извършва изпращането на стоката извън България и ЕС доставка може да се квалифицира като „износ“, т.е. като доставка, облагаема с нулева данъчна ставка.
 чл. 28, ал.1 и 2 от ЗДДС, независимо от това, че стоката напуска територията на ЕС през митнически пункт, находящ се на територията на държава членка, различна от България

 Това е на теория, но на практика горе-долу се сещам какво може да стане.
 Поляците ще декларират ВОД. Вие ако не декларирате ВОП ще светнете в червено след 3-4 месеца НАП ще ви привикат защо не сте декларирали ВОП и ще трябва да се обеснявате , че нямате сестра и че стоката действително не е доставена на територията на България.
 Но от друга страна , като декларирате ВОП , няма да разполагате „Вътрешен общностен режим транзит (процедура Т2 и Т2F)“, че стоката е напуснала България /тъй като това е практически невъзможно/ При това митническите декларации за стоките се изпращат от едното учреждение до другото под режим общностен транзит като отправното митническо учреждение заверява формуляр 3 на декларацията и го връща на декларатора, след като постави печат с червено мастило с текст „Export“
  Аз лично, без да видя митническата декларация с всички прикрепени документи към нея и полския  инвойс към вас с основанието за неначисляване на полско ДДС не мога да дам отговор.
#4 | 25.10.2024, 12:12
Публикации: 3 / 0
Благодаря
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група