Ишлеме? Бартер?...или....нагазих в чужди води!

17.09.2012, 11:55 8554 4

17.09.2012, 11:55
Публикации: 1202 / 120
"Мой човек" произвежда сурово слънчогледово масло. Приема слънчоглед от частни стопани и кооперации. Връща им определено договорено количество рафинирано и бутилирано олио като разходите (вкл. втората ишлеме сделка за рафинирането) са за негова сметка, а приходите му идват предимно от остатъчните субпродукти. Въпросите са следните:
Трябва ли за тази дейност да се регистрира като търговец на зърно? След като в отношенията зърнопроизводител - преработвател не се намесват преки плащания трябва ли да се счита, че имаме бартерна сделка или си остава като договор за услуга - ишлеме с възложител зърнопроизводителя и изпълнител - преработвателя? За да е чисто ишлеме необходимо ли е да се иска макар и символична сума за преработката от възложителите? Изпълнителя по договора за ишлеме задължен ли е данъчно или осигурително по отношение на възложителя след като обикновено е обратно?
Предварително благодаря и се извинявам за купищата неясноти, които най-вероятно току що ви сервирах, но аз и за това си признавам в началото, че нагазвам в чужди води (аз по принцип за земеделието знам само, че чесъна се вади от земята, но как се слага там с мустаците надолу или нагоре.....не ме питайте) :blush:
#1 | 17.09.2012, 12:41
Публикации: 825 / 178
Всичко тръгва от това как са направени договорите с частните стопани и кооперации.
Там както е записано - такива стопански операции ще се вземат - от изкупуването на суровината - до предаване на продукта на доставчиците.
Т.е. - те вече извършват тия сделки и няма смисъл принципно да мислим какво се случва - защото са много вариантите..
Уточни ги тия неща и пиши..
#2 | 17.09.2012, 14:09
Публикации: 1202 / 120
Пасат, благодаря за ангажираността! Явно първото ми доуточнение ще е, че не става въпрос за счетоводните записвания, а именно за начина на организиране на дейността, за избягване на регистрация като зърно-търговец т.к. на практика не се изкупува зърно. Аз се ангажирах само да му направя програмката с автоматично издаване на договорче за услуга (ишлиме) и разписка за приетото зърно, но счетоводинелката му казала, че щом няма пряко заплащане не е услуга, а ще се тълкува като бартер и сега пак опираме до проблема с регистацията като зърнотърговец, който всъщност разрешителен режим е целта да не се прилага т.к. в конкретния случай (малък обем дейност) е тежка, а излишна процедура.  :hmmm:
#3 | 17.09.2012, 14:35
Публикации: 825 / 178
Разрешителният режим е създаден за да се следи движението на зърното в склад за посев, за фуражи, до преработвател или износ. В тоя смисъл - без да съм сто процента сигурен, мисля, че не може да се прескочи регистрацията.
Но пък може да се попита в МЗХ, или в сродни предприятия.
А, за бартера - добре е казано в ЗДДС:
Чл. 130. (1) Когато е налице доставка, по която възнаграждението (изцяло или частично) е определено в стоки или услуги, приема се, че са налице две насрещни доставки, като всеки от доставчиците се смята за продавач на това, което дава, и за купувач на това, което получава.
#4 | 17.09.2012, 19:44
Публикации: 6403 / 1129
Целта  е да избегнем ненужната и тромава регистрация по ЗТСЗ.
Имаме преработка на зърно на ишлеме, при което няма смяна на собствеността върху зърното. То не става собственост на преработвателя, той не може да се разпорежда с него и резултата от преработката му. В този смисъл задругата, произвеждаща олио не е търговец по смисъла на  ЗТСЗ:
Скрит текст :
Възложителите на преработката са регистрирани зърнопроизводители. Те имат право да съхраняват зърно както в собствените лицензирани складове, така и в т.нар. "Други обекти за съхранение на зърно":
Скрит текст :
Обръщам внимание, че в такива обекти се съхранява само собствено зърно
Скрит текст :

Тези обекти се регистрират с декларация по чл. 28а и отговарят на изискванията на чл. 11, ал. 2, т. 1.
Скрит текст :
Процедурата по това деклариране не би затруднила възложителите и те могат да регистрират склада на изпълнителите като нает обект.
Скрит текст :
Ще се добави един договор за наем и едно плащане за ишлеме, които взаимно ще се покриват.
Това е моето предложение.
Толкова мога…

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група