Въпроси за електронна трудова книжка, единен електронен трудов запис и промените от 01.06.2025 г.

25.09.2025, 08:35 83595 369

#360 | 25.09.2025, 08:35
Публикации: 1 / 0
Следя имам подобен въпрос!
#361 | 25.09.2025, 09:15
Публикации: 12691 / 2443
" Според мен трябваше да се вижда, че от... до... е бил шофьор, а от... вече е общ работник.
Ако този служител напусне, как би доказал на следващ работодател, че е бил шофьор на тежкотоварен автомобил."

С трудовата книжка ? С ЕТЗ тепърва ще се създава история по този показател, мисля. :hmmm:
А и ние тепърва разучаваме от практически опит системата на ЕТЗ - може да има някаква функция, която ни е още непозната.
#362 | 25.09.2025, 11:20
Публикации: 47 / 2
Моля за мнение по следния казус: имам служител на втори ТД по чл. 111 от КТ, на когото  са прекратили основния ТД в др. фирма. Възможно ли е да регистрирам в НАП допълнително споразумение с промяна в основание от 11 на 01 /преди не беше възможно/. Изобщо нужно ли е да се прави ДС за промяна от допълнителен на основен ТД в подобна ситуация и какъв е смисълът от това упражнение?
#363 | 25.09.2025, 12:07
Публикации: 295 / 50
Моля за мнение по следния казус: имам служител на втори ТД по чл. 111 от КТ, на когото  са прекратили основния ТД в др. фирма. Възможно ли е да регистрирам в НАП допълнително споразумение с промяна в основание от 11 на 01 /преди не беше възможно/. Изобщо нужно ли е да се прави ДС за промяна от допълнителен на основен ТД в подобна ситуация и какъв е смисълът от това упражнение?
Мога само да ви потвърдя, че ако пуснете допълнително споразумение с основание 01 в точка 12 ще промени статуса на договора. Дали това е правилният метод да се извърши това не знам. Преди се прекратяваше договора и се пускаше нов трудов договор, сега с всичката неразбория покрай новата система, един Бог знае кое е правилно и кое не
#364 | 26.09.2025, 14:40
Публикации: 67 / 2
  Здравейте, подава ли се ЕТЗ в НАП при сключване на допълнително споразумение за съвместяване на длъжност на отсъстващ работник? Работника ще изпълнява освен своите и трудовите задължения на отсъстващия работник, за което ще получава и допълнително възнаграждение, но не се знае за какъв период. Може да е една седмица, но може да е и един месец. А ако се окаже, че се завърне след два дни? Има код 015, но той за заместване ли се отнася или и за съвместителство?  А Ако подавам в т. 2 се чудя какво трябва да отбележа, защото реално се сключва допълнително споразумение и няма промяна по договора, а се вменяват нови допълнителни задължение...То идва малко като нов трудов договор, пък и код 15 си е точно това - Трудов договор за заместване по чл. 259... Благодаря!
#365 | 26.09.2025, 15:56
Публикации: 4880 / 882
Тъй като го чета чл. 259 в него не става дума за трудов договор, а за възнаграждение или допълнително възнаграждение при заместване.
Няма подписване на (нов) ТД, а примерно ДС. Не знам какво са имали предвид като са записали този код 015 "Трудов договор за вътрешно заместване по чл. 259 КТ", като такъв няма. За ТД за заместване има отделен код 004. Ако бяха записали "ДС за вътрешно заместване" - ОК, ама не са.
Та, няма нов ТД, няма нова ОснРЗ, има ДС, с което не се променя основната длъжност, а се възлагат допълнителни задължения... на диагонално четене и мислене не виждам да се подава ЕТЗ. Но ако ми е на главата може би няма да съм толкова смел :)
#366 | Днес в 15:45
Публикации: 1 / 0
Здравейте.
Моля за мнение по следния въпрос :
Служител на длъжност шофьор тежкотоварен автомобил над 12 тона има стаж в предприятието повече от 3 години на тази длъжност. В момента временно му се налага да не шофира и да работи на друга длъжност. Пуснах допълнително споразумение за промяна на длъжността /новата е общ работник/, подадох ЕТЗ.
При справка за актуално състояние на ЕТЗ в записа за лицето се вижда само новата длъжност /общ работник/. Не се вижда, че преди това има стаж и като шофьор на тежкотоварен автомобил.
При проверка с ПИК-кода на лицето се вижда същата информация - само информация за длъжност общ работник. Не се вижда, че преди това е бил и шофьор.
Малко съм притеснена.  Според мен трябваше да се вижда, че от... до... е бил шофьор, а от... вече е общ работник.
Ако този служител напусне, как би доказал на следващ работодател, че е бил шофьор на тежкотоварен автомобил.
=======
Плановете са след 1 година той отново да се върне на длъжност шофьор. Тогава в справката ще се вижда само шофьор и няма да има данни, че 1 година от този период той е бил общ работник. И при следващ работодател ще му начисляват неправилно доп.възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.
=======
Погледнах си и други доп.споразумения за промяна на длъжност, които съм пускала. Навсякъде се вижда само последната длъжност.
=======
И това поражда и следващ въпрос : при новопостъпил служител, той би трябвало да доказва тр.стаж и проф.опит /за периода след 01.06.2025/ със справка за актуално състояние на ЕТЗ. Доколко може да се вярва на тези справки?

Може би някъде бъркам. Моля за мнение.
Имам подобно притеснение. На 24.06.2025 г. подавам ЕТЗ за промяна на основното  трудово възнаграждение на служител и тогава лицето е заемало една длъжност. Днес подавам друг ЕТЗ, този път за промяна на длъжността и на основното трудово възнаграждение на същия служител и в справката за актуалното състояние на ЕЕТЗ виждам, че първата промяна не фигурира, отразена е единствено втората. Моля, ако някой има подобен казус и разрешаването му, да коментира. 
#367 | Днес в 17:02
Публикации: 272 / 60
За съжаление идеята на ЕТЗ да замени напълно записите в трудовата книжка , не се случи по най-добрия начин.На мен също ми направи впечатление, че за всеки работник се вижда само последната промяна която съм подала, т.е. няма не се получава хронология на промените, поне засега е така. По този начин си мисля ,че и работника да ни дадае справка от ЕТЗ за назад, ние няма как да видим през кои периоди на каква длъжност е бил, ще е много трудно да преценяваме колко да е ТСПО -то.
#368 | Днес в 17:40
Публикации: 12691 / 2443
 ще е много трудно да преценяваме колко да е ТСПО -то.

Следваща възможна стъпка е премахването му - и без това им е трън в очите.
#369 | Днес в 19:14
Публикации: 4880 / 882
Работим по документи. Щом нямаме онлайн достъп до информация за предишните длъжности на новоназначаваните работници ще искаме да представят такава справка, в тяхна полза е. Ако не могат/не искат да видят онлайн с ПИК или не могат/не искат да вземат хартиено от НАП - няма какво да направим. Неприятно е, работниците губят, но за това има синдикати, където има де, да си мръднат малко ****.
И да, плащането за ТСПО не е съвременна мярка за заплатообразуване, според мен.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група