Изравняване с ГДД на СОЛ

Днес в 07:43 148 4

Днес в 07:43
Публикации: 15 / 0
Здравейте,

Казусът е следният.

За 2025 имам само два работни дни януари, в болнични и по майчина съм. СОЛ съм. Пуснала съм декларация 1 за януару като съм платила авансово осигуртелни вноски върху получения доход за двата работни дни, тоест разделила съм 1500 на 22 и върху получената сума съм платила. За дните на болничния 20 дни съм платила само здравни върху минималния осигурителен доход.
Въпросът ми е нали не дължи осигуровки по време на болничен и сега не трябва да доплащам с ГДД за разликата до 1500 лв., не трябва да доплащам върху 1363 лв осигуревки дзпо, ДОО и здравни, като здравните вече са платени върху минималния осигурителен доход?

Благодаря, че ме объркаха тотално вече.
#1 | Днес в 07:50
Публикации: 10804 / 1927
Вероятно ще трябва.
Ако тези 1500 лева са получен доход, а не някакъв хипотетично избран авансов осигурителен доход. (В този случай вероятно ще имате надвнесени осигуровки и ще има да Ви връщат. Плюс евентуално преизчисляване на майчинството)
#2 | Днес в 08:09
Публикации: 15 / 0
Благодаря! Нали по време на болничен не се дължат осигурителни вноски, не намирам законовата разпоредба, където да е разписано, че се дължат. И вие казвате да си ги платя и че ще имам над внасяне, защо ще се получи така..
#3 | Днес в 08:48
Публикации: 10804 / 1927
Нали по време на болничен не се дължат осигурителни вноски, не намирам законовата разпоредба, където да е разписано, че се дължат.
В КСО, ако не бъркам - чл.6, е записано, че осигуровките на СОЛ са на годишна база. И че изравняването е за месеците, през които сте в осигуряване. През януари сте били в осигуряване. Независимо колко дни. Целият Ви годишен доход като СОЛ се вписва в януари (таблици 1 и 2, колона 5)

И вие казвате да си ги платя и че ще имам над внасяне, защо ще се получи така..
Казала съм "вероятно", "ако" .. Идея си нямам какво да тези 1500 лева, дали са реален доход или не. Вие трябва да си знаете.
#4 | Днес в 09:58
Публикации: 346 / 101
 съм платила авансово осигуртелни вноски върху получения доход за двата работни дни, тоест разделила съм 1500 на 22 и върху получената сума съм платила.
Въпросът ми е нали не дължи осигуровки по време на болничен и сега не трябва да доплащам с ГДД за разликата до 1500 лв., не трябва да доплащам върху 1363 лв осигуревки дзпо, ДОО и здравни, като здравните вече са платени върху минималния осигурителен доход?
При така описаната ситуация дължите доплащане на осигуровки /ДОО, ДЗПО и ЗО/ върху 988,64 лв.
За повече информация можете да се свържете с мен с лично съобщение
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група