Здравейте,
имам следния казус по Д1 от 2013.
Лице е работило във фирма Х на основен ТД в периода 01-25.08 /за 17 дни/ на 8 часа, след което минава на 2 часа за периода 26-31.08 /за 5 дни на 2 часа/. Промяната е направена с прекратяване на първия ТД и сключване на 2-ри ТД при новите условия.
В същото време лицето постъпва на основен ТД на 8 часа, считано от 26.08. в друга фирма У /5 дни по 8 часа/. Във втората фирма обаче не съобразяват и пускат осигуровки върху пълната сума, а не за частта до максималния осигурителен праг, който тогава е бил 2200 лв. Сега от НОИ ме викат за задължително предписание за намаляване на осигурителния доход във фирма У по повод болничен лист на лицето.
Обаче, отивайки на място, при проверката в тяхната база данни, ми казват, че във фирма Х не е подадена правилно Д1. Додадена е в следния вид:
- с код 1
- пълен работен месец 22 дни, без прекъсване на осигуряването и т. 16 във вида 02287 /7-цата идва от средно аритметично на отработените през месеца часове 136 при 8 часов работен ден и 10 при 2-часов работен ден/ и броя отработени дни в месеца.
Сега ме карат да подавам за задължително предписание и фирма Х, като трябва да променям кода от 01 на 04 за периода на 2 часа 26-31,08 и т. 16 да е във вида 10582.
А периода 01-25,08 да го подам с код 01 и т. 16 във вида 11788.
Обаче, тъй като в средата на месеца фирма Х става от "първи" на "допълнителен" трудов договор и се появява фирма У, след прочетеното из нормативната база, на мен ми идва на ум да направя следното:
Фирма Х - период 01-25,08 - код 01, т. 16 във вида 11788, осигурителен доход 1900 лв. /не го пипам/
- период 26-31,08 - код 04, т. 16 във вида 10582, и 5 дни в т. 16.4 - дни без осигурителен доход, зачитащи се за трудов стаж /тук във фиша имам начислен само ДОД, осигуровки не са удържани - мисля да не пипам и тук/.
Фирма У - период 26-31,08 - код 01, т 16 във вида 10588, осигурителен доход 300 лв.
Идеята е да пипам само фирма У относно намаляне на осигуровките, а Х да не я човъркам излишно. Обаче, правилно ли разсъждавам? Хипотезата е, че ако по основен договор лицето е осигурено на макс. осигурителен праг, то по допълнителния осигуровки не се дължат и се декларират отработените дни в т. 16.4 като дни без осигурителен доход със стаж.
Но тази смяна в средата на месеца ме омотава тотално по отношение на основен и допълнителен трудов договор.
Другото, което ми казаха в НОИ - ако промяната от 8 на 2 часа е станала с допълнително споразумение, нямало проблем да е както е подадено, ако обаче е с нов ТД /както е при мен/, следва корекция. Тъй като и в НОИ не можаха особено добре да ми обяснят кое как и защо /да съм си видела нещата и да се оправям/, дано някой помогне. Благодаря!