СОЛ с личен труд

01.10.2024, 10:57 163804 204

#200 | 01.10.2024, 10:57
Публикации: 9642 / 1645
...при промяна на възнаграждението е необходимо да подадете декларация образец 1, като актуализирате новия размер на осигурителния доход.
... трябва да уведомите НАП за промяната чрез декларация образец 5.
Бихте ли посочили къде да регламентитани точно тези правила, за да не сме в неведение. И какво общо има Д5?
#201 | 02.10.2024, 14:11
Публикации: 4 / 0
И какви ще са тези осигуровки в случая, които ще са за сметка на фирмата?

С моите разсъждения се опитвам чисто и просто да разбера какво имате предвид "през сметка на фирмата".

Относно съветите Ви - ако имах бюджет за това, вярвайте ми, бих наела счетоводител веднага. Доста мъчително е за мен да разбера материята, особено в този форум, където неточните въпроси се критикуват. Към момента дейността ми е незначителна, за да мога да си позволя разхода.

Благодаря отново за отделеното време!
#202 | 02.10.2024, 14:20
Публикации: 4556 / 769
Бихте ли посочили къде да регламентитани точно тези правила, за да не сме в неведение. И какво общо има Д5?
ХХХХХ, този е бот, има много напоследък. Разпознават се като цитираш мнението им - в кода на цитата има вмъкнати линкове към разни сайтове.
#203 | 02.10.2024, 14:29
Публикации: 4 / 0
Да, при промяна на възнаграждението е необходимо да подадете декларация образец 1, като актуализирате новия размер на осигурителния доход. Също така, трябва да уведомите НАП за промяната чрез декларация образец 5.

Здравейте, това отговор на моя въпрос ли е? Ако да - благодаря Ви, но малко ме объркахте.

Аз подавам всеки месец декларация образец 1 в качеството си на самоосигуряващо се лице - собственик на ЕООД, но не получавам възнаграждение за положения труд.

В конкретния случай се опитвам да си изплатя хонорар/заплата от фирмата ми, за конкретно извършена работа в рамките на три последователни месеца. Опитвам се да го направя най-лесно и в същото време, спазвайки законодателството и просто да внеса данък ЗДДФЛ правилно.

След като се осигурявам на минимума (933 лв), не получавам никакво възнаграждение, нужно ли е да увеличавам осигурителния доход в Д1? Смятам, че не е, но ме поправете, ако греша. Ако не греша, предполагам, че подаването на Д5 също е неприложимо в случая?
#204 | 02.10.2024, 14:40
Публикации: 9642 / 1645
С моите разсъждения се опитвам чисто и просто да разбера какво имате предвид "през сметка на фирмата".
Осигуровките на собственика/съдружника на фирмата като самоосигуряващо се лице винаги са си за негова сметка, независимо как се внасят. Т.е. - не са разход на фирмата, чрез която се осигурява, която му подава Д1 или внася осигуровките от собствената си сметка.
Осигуровките на СОЛ могат да бъдат внесени: от самото лице /от лична сметка, през виртуален ПОС на НАП, в брой в офис на банка/, от банковата сметка на фирмата,  в която полага  личен труд и от която се подава Д1, от банковата сметка на друга негова фирма,  където също упражнява труд и от където му подават Д1. В двата последни случая лицето възстановява внесената сума на съответната фирма.
За да се приспаднат осигуровките от възнаграждението за личния труд преди облагането с данък е нужно: Д1  да се подава от тази фирма и осигуровките да са внесени от сметката на тази фирма. В противен случай цялото възнаграждение за месеца се облага с данък. Изравняването на данъка е с ГДД

ПП Написаното от  jabejom908 няма никакво законово основание
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група