Новото Приложение 4 към ГДД по чл.92 от ЗКПО - II тема

02.03.2014, 10:01 297665 302

#80 | 02.03.2014, 10:01
Публикации: 6411 / 1143
tarsia0- благодаря за разсъжденията по Приложение 4 !!!! имам въпрос - ако фирмата е предоставила безлихвен заем на св.лице и в същото време пък е получила - и двете суми ли отиват в Увеличение на счет.фин.резултат / ред 29 Приложение 1/ или съответно едната сума в намаление??????
Правилно сте се насочили към Приложение 1 за "Суми, произтичащи от търговски и финансови взаимоотношения, определени съгласно чл. 15 от ЗКПО".

Върху финансовият резултат оказва влияние не самата сума на съответния заем, а по-благоприятните условия на неговото получаване или загубата от неговото отдаване, т.е. пропуснатите приходи и разходи от лихви.
Пазарната лихва се определя според условията на пазара, като се отчитат всички количествени и качествени характеристики на сделката - форма, размер и валута на предоставените средства, срок на предоставянето им, кредитният риск и други рискове, свързани със сделката, профил на кредитополучателя, както и всички други условия и обстоятелства, влияещи върху размера на лихвата.

#81 | 02.03.2014, 10:04
Здравейте,

Да попитам за сверка - ако двама съпрузи, всеки има ЕООД на негово име и тези фирми имат през годината сделки помежду си - тези сделки, нали не следва да се декларират в приложение 4, т.к попадат в изключенията § 1. т.3, буква а

Благодаря
Така е :good:
#82 | 02.03.2014, 11:46
Публикации: 64 / 2
Много Ви благодаря  :smile1:
#83 | 02.03.2014, 13:06
Публикации: 12228 / 2276
Мисля, че двамата съпрузи са си такива, но фирмите им не " споделят" тези техни роднински връзки. Сделката не е между свързани лица и не се обявява поради тази причина в Приложение 4.
#84 | 02.03.2014, 15:57
Публикации: 64 / 2
Благодаря Ви много за помощта :smile1:
#85 | 04.03.2014, 17:05
Lora Petrova
За допълнителните вноски по чл.134 от ТЗ нали не се подава приложение 4?
#86 | 06.03.2014, 12:44
Публикации: 1259 / 77
Като прочетох всички мнения на колеги и разсъжденията на г-н Досев и имайки в предвид посочената забележка за изключенията,аз стигнах до извода ,че май не трябва да го попълвам това приложение-Ето защо:1.Става дума за фирма ООД с двама съдружника ,които са майка и син,което ООД има сделки-покупко-продажби на стоки с ЕТ,което е собственост на майката-тук лицата попадат в изключенията и затова не ги попълвам.
2.Управителят в ООД-то е с ДУ,но имайки в предвид разсъжденията на г-н Досев,сумите изплатени на управителя не намират място в това приложение.
3.Съдружник е положил личен труд и е получил сума-по същата логика както т.3-не попада в това приложение.
4.Двама съдружника,са дали суми по чл.134 през 2010г. и сега само им се връщат-пак не попадат в приложението.
5.Само тук малко се чудя-Собственик на сграда ФЛ е учредил право на ползване на тази сграда на собственото си ЕООД за 20г.Част от тази сграда ЕООД отдава под наем на ОДД,където съдружници са сина му и зет му-този случай не знам попада ли или не в приложението.
#87 | 07.03.2014, 14:31
Публикации: 1964 / 1619
Администратор на сайта
Колеги, прехвърлих публикацията на статията на Христо Досев в раздел Избрани статии, за да се вижда и на първа страница на сайта: http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,10074.
#88 | 08.03.2014, 09:48
Публикации: 260 / 61
Регистрирано ООД "Х" през 2013 с 5 съдружника и осн. к-л 5 хил. лв. за лицензиране на дейност е необходимо да докаже инвестиция от 600 хил. лв. и 200 хил. лв. парични средства.
А. За целта през 2013 ООД "Х" взема три заема:
а. от съдружник;
б. от Е.Т. син на съдружник;
в. от друго дружество, в което трима от съдружниците  имат дялово участие.

Б.ЕООД собственост ООД, в което част от съдружниците имат дялове:
а.продава машини на ООД "Х";
б.купува машини от ООД"Х";
в.отдава под наем машини на ООД "Х".

Справка 1 на прил. 4 съдържа сл. информация:
р.1/к.2.1 - сумата на сделка Б.а;
р.1/к.2.2 - сумата на сделка Б.б;
р.2/к.2.1 - сумата на сделка Б.в;
р.4/к.2.1 - сбор на сумите на сделки А.б и А.в;
р.6/к.2.1 - сбор на сумите от начислените лихви за 2013 г. по сделки А.б и А.в;

сделка А.а не се включва в справката.

:question:Правилно ли разсъждавам или бъркам?
#89 | 08.03.2014, 12:53
Здравейте nean,

Според тълкуването на Христо Досев и А.а. е в кръга на декларираните сделки със свързани лица:
Скрит текст :

Аз нямам мнение по въпроса, освен, че е некоректно искането на тази информация в ГДД, след като я оповестяваме в ГОД. Но, разсъждавайки по Вашия казус, мисля, че А.б. (заем от ЕТ на сина на съдружник) не е обект на приложението.

Дано тези мисли са Ви от полза в търсене на истината :smile1:
#90 | 08.03.2014, 13:32
Публикации: 12228 / 2276
Привет!  :smile1:

Без претенции за " правилност " на разсъжденията ми и аз като Ирена смятам, че Аа следва да се декларира, Аб не следва да се декларира и за Ав се колебая, защото няма информация кой е управител в тези случаи, а това ми се струва от значение.

Кой какво е искал да вложи като смисъл в тази справка остава неизвестно.

Хубав ден и празник !  :smile1:
#91 | 08.03.2014, 13:51
Публикации: 260 / 61
Двама от съдружниците са управители и в двете дружества. За Аа сте прави. За Аб имам колебания, тотално се оплетох, спирам до тук /да не напиша някоя глупост/  в понеделник ще продължа да дерзая.
Благодаря за отговорите!
#92 | 10.03.2014, 12:52
Публикации: 2 / 0
Ето указанието
#93 | 10.03.2014, 13:50
Публикации: 2 / 6
Колеги, Моля, обърнете внимание, че по силата на точка 4.2., буква а) от указанието, допълнителните парични вноски по реда на чл. 134 от Търговския закон ТРЯБВА да се декларират във въпросното приложение - факт, който НЕ СЪВПАДА с моето лично виждане по въпроса.

Обърнете внимание и на точка 4.2., буква г), която изисква възнагражденията по ДУК, различни от посочените в т. 4.3. също следва ДА се декларират.
Интересно, във въпросната т. 4.3. се обяснява, че във въпросното приложение НЕ СЕ декларират "трудовите правоотношения" по смисъла на § 1, т. 26 от ДР от ЗДДФЛ, каквито именно са правоотношенията по силата на ДУК.
Лично аз не мога да разбера КОИ биха били тези ДУК, които са извън хипотезата на § 1, т. 26 от ДР на ЗДДФЛ, а остават в хипотезата на точка 4.2., буква г) от указанието, за които информацията следва да е включи във въпросното приложение.
#94 | 10.03.2014, 13:58
Публикации: 1259 / 77
Аз тъй и не разбрах сделките между фирми на роднини трябва ли да се декларират?
И ако през 2009г. е взето решение и съдружниците са внесли допълнителни вноски по чл.134 от ТЗ и през 2013 са им върнати частично,това декларира ли се?
#95 | 10.03.2014, 14:25
Публикации: 645 / 23
 Г-н Досев аз също не разбрах от указанията на МФ  ДУК трябва ли да се декларират или не.Четейки т.4.2 б.Г ,не трябва да се декларират.Но в т.4.3  отнасящи се за труд.правоотн. по смисъла на параграф 1,т.26 от ДР на ЗДДФЛ ТРЯБВА.Но аз не мога да направя разлика между двата вида ДУК. Съвсем се обърках. Или както е в моя случай.Съдружник в ООД е с ДУК съгласно решение на съдружниците.Трябва ли да декларирам доходите му или не.
#96 | 10.03.2014, 14:44
Публикации: 44 / 2
Извинявам се,но :

Доколкото схванах и доколкото още по-вече ми се “не разясни”

1.Сделки – извършена престация само през 2013  , независимо дали има плащане или не
2.Не ми е ясно – съдружници – дружество – свързани лица
съпрузи (съдружници ) в дружеството – свързани или не ?
3.”Не са свързани”-съпрузи и роднини (тогава за какво изрично са упоменати като лица, сделки с които не се декларират , в гфо на дружество , освен ако са пропуснали някое определение за “семейно дружество”).Лични(обикновени) сделки между съпрузи/роднини не намират отражение в дружествените работи – не са обхват на фирмена дейност – тогава какво не декларират във фирмената справка

ЕТ с прокурист и пълна преставителна власт – ФЛ е само чист собственик
Съдружник (прокуриста от горното ЕТ) и Съдружник-управител (собственика на ЕТ-то) – съпрузи
Свързани ли са според определението “свързани лица  ” и декларират ли се сделки между дружеството и ЕТ-то - никой никого не управлява ,нито предствлява

4.ЗАЕМИ – деклариране само главници през 2013
връщания и остатък през 2013 – не се декларират по код 4 (“принцип на вярно и точно счет.отразяване ?”) , тогава за какво се декларира главницата ?
Разходи за лихви(начислени 2013 от заем 2012) – код 6
Предоставящ заем и получателят на лихви(предоставящ заема) – графа “предоставящ” ?
ДЗЛице ?

5.По код 6

6.1 – Доп.вноски по чл.134 ТЗ – декрариране (не се уточнява дали става въпрос за 2013 или и дадени през предходни години) и въобще защо се декларират
6.3 (6.в) – Деклариране ДУК ? (с изкл.на т.4.3 – където не се декрарира,ако се предоставя данъчна и осигурителна инф.за ФЛ )

т.4.3 – НЕ СЕ ДЕКЛАРИРА
- Префактуриране на ток,вода и др.
- парични вноски в капитала на ТД (явно за увеличаване на вписания капитал)
- ДУК по § 1 т.26 ДР ЗДДФЛ –  личен труд

Декларира се всичко,независимо дали цената е пазарна или не

Код 7 –
(Лично разсъждение)
За да не попълва нищо – собствениците и счетоводителят изготвят (за лично ползване)
декларация,становище или какъвто се сетят документ.,че попълнените данни за сделки и всичко останало , посочени в т.1 – 6 , са извършени при пазарни условия и с тях не се преобразува ФР

Преценка на маловажен случай ?

Извод : спасявайте се сами , крокодилите дебнат в блатото
#97 | 10.03.2014, 15:17
Публикации: 215 / 40
Лично аз не мога да разбера КОИ биха били тези ДУК, които са извън хипотезата на § 1, т. 26 от ДР на ЗДДФЛ, а остават в хипотезата на точка 4.2., буква г) от указанието, за които информацията следва да е включи във въпросното приложение.
остават за деклариране договори за управление и контрол с изпълнител друго ЮЛ - има такива случаи, когато представляващият едно дружество също е дружество, а не физическо лице
#98 | 10.03.2014, 15:36
Публикации: 251 / 8
остават за деклариране договори за управление и контрол с изпълнител друго ЮЛ - има такива случаи, когато представляващият едно дружество също е дружество, а не физическо лице

В т. 26 буква "з" от ДР на ЗДДФЛ има промяна в сила от 01.01.2014 год. Там са изключени ДУК по чл. 37 ал. 1 т. 9.

Това означава ли, че ДУК с чуждестранно лице за 2013 не се декларира?
#99 | 10.03.2014, 15:55
Публикации: 1885 / 386
Точка 4.3 от указанието изключва договорите за управление за деклариране, с изключение на тези по чл.37 ал.1 т.9:

26. "Трудови правоотношения" са:

з) (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) правоотношенията по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия, извън случаите по чл. 37, ал. 1, т. 9;

На практика за деклариране остават само тези по чл.37 ал.1 т.9:

Чл. 37. (1) (Доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) С окончателен данък независимо от обстоятелствата по чл. 13 се облагат доходите по чл. 8, ал. 11 и следните доходи от източник в България, начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, когато не са реализирани чрез определена база в страната:
9. доходи от управление и контрол, от участие в управителни и контролни органи на предприятия.

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група