Новото Приложение 4 към ГДД по чл.92 от ЗКПО - II тема

13.02.2014, 14:34 283495 302

#40 | 13.02.2014, 14:34
Публикации: 404 / 14
ТенкЮ!А колко ли народ ще ги събере сделките в ред 7.......Като няма пояснения!
#41 | 13.02.2014, 15:27
Публикации: 1223 / 70
Т.е да разбирам ли,че фирма Иван ПетровЕООД, не е свързано лице с фирма Петър Иванов ЕООД,собствениците на които са баща и син и сделките между тях не се декларират?
Но Иван Петров ЕООД е изплатил личен труд на лицето Иван Петров-и тогава това се декларира,защото фирмата и Иван са свързани лица?Същото и ДУК?
#42 | 13.02.2014, 16:14
Публикации: 232 / 5
А декларират ли се в тази справка лихвите по заем (неплатени, само начислени) отпуснат от ЮЛ (ЕООД) на ЮЛ (ООД) като собственик и управител и на двете е едно и също лице? (другия съдружник в ООД-то е съпругата на това лице)
#43 | 14.02.2014, 02:02
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Става все по-интересно с това Приложение № 4 ...

"Свързани лица" по смисъла на ДОПК и ЗКПО са:
...
н) местно и чуждестранно лице, с което местното лице е сключило сделка, ако:

аа) чуждестранното лице е регистрирано в държава, която не е страна - членка на Европейския съюз, и в която дължимият подоходен или корпоративен данък върху доходите, които чуждестранното лице е реализирало или ще реализира в резултат на сделките, е с повече от 60 на сто по-нисък от подоходния или корпоративния данък в страната, освен ако местното лице не представи доказателства, че чуждестранното лице дължи данък, който не е обект на преференциален режим, или че чуждестранното лице е реализирало стоките или извършило услугите на местния пазар, и

бб) държавата, в която е регистрирано чуждестранното лице, отказва или не е в състояние да обмени информация относно осъществените сделки или отношения, когато е налице сключена и влязла в сила международна данъчна спогодба.

За чуждестранно лице по смисъла на тази разпоредба се смята и всяко юридическо лице, независимо дали е местно за Република България, или не, върху което контрол упражнява лице, отговарящо на условията по букви "аа" и "бб".

---- в превод ---

aa) Ако са сключили сделка, свързани лица са нашата фирма и чужда фирма, регистрирана там където данъкът е под 4% (офшорка).
бб) Ако са сключили сделка, свързани лица са нашата фирма и чужда фирма, регистрирана в държава, с която имаме СИДДО и която държава не дава информация.

както и:
Ако са сключили сделка, свързани лица са и нашата фирма и друга БГ фирма, която се контролира от офшорка.
Ако са сключили сделка, свързани лица са и нашата фирма и чужда фирма, която се контролира от офшорка.

Освен, че са свързани лица по ДОПК, то сделките с офшорки са и сделки с лица от юрисдикции с преференциален данъчен режим по ЗКПО.


Излиза, че трябва:
1. да знаем дали всички наши чужди доставчици и клиенти са регистрирани в офшорна зона
2. да разследваме всички наши чужди доставчици и клиенти дали се контролират от офшорка
3. да разследваме всички наши български доставчици и клиенти дали се контролират от офшорка
4. да гадаем ще дават ли информация или няма да дават държавите, в които са регистрирани всички наши чужди доставчици и клиенти (отнася се за държавите с, които имаме СИДДО).
#44 | 14.02.2014, 02:43
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
И друго, представям си, когато запитаме клиентите: "Извинете, какъв е общият размер на сумите, представляващи скрито разпределение на печалбата Ви?" (защото ние откъде да знаем в крайна сметка), то какъв смут в техните души ще настане.

И за да няма един не чул, друг не видял или "ти защо не ми каза", то при нас за всеки ще се попълва това Приложение № 4 дори и да e нулево, аз искам да имаме подпис върху него.
#45 | 14.02.2014, 02:48
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
А декларират ли се в тази справка лихвите по заем (неплатени, само начислени) отпуснат от ЮЛ (ЕООД) на ЮЛ (ООД) като собственик и управител и на двете е едно и също лице? (другия съдружник в ООД-то е съпругата на това лице)

Мисля, че ДА - в код 6.
#46 | 14.02.2014, 05:14
Публикации: 11932 / 2174
Интересно, кога е редно да се обявят тези лихви - при начисляването им или при плащането им ? Кога съгласно изискването на Приложение 4 имаме сделка или взаимоотношение със свързано лице ? Дали при плащането вече всъщност нямаме сделка, а само плащане по нея, но прави ли Приложение 4 разлика за тези обстоятелства ?
Ако се обявят при начисляването то при плащането трябва да не се забравя,че вече сумите са обявени , за да не се повторим.......

само си разсъждавам....на глас
#47 | 14.02.2014, 08:38
Публикации: 1884 / 384

И за да няма един не чул, друг не видял или "ти защо не ми каза", то при нас за всеки ще се попълва това Приложение № 4 дори и да e нулево, аз искам да имаме подпис върху него.

Точно така направих, дадох им да подпишат празното или попълненото приложение 4, много интересни отговори получих от собствениците. И изводи за тях, когато през течение на годината сме ги предупреждавали, че тази сделка е между свързани лица и не следва да се отличава от пазарните условия.  :good:
#48 | 14.02.2014, 08:39
Публикации: 214 / 40
според мен следва да се декларират при начисляването; плащането е само уреждане на разчет, а не нова сделка

3. да разследваме всички наши български доставчици и клиенти дали се контролират от офшорка

а това наистина е повече от абсурдно - то дори Комисията по финансов надзор за такива проверки отделя месеци, камо ли ние...

а и друго, което се спомена в обсъждането в групата във фейсбука - дори ако оставим настрана личния труд в по-дребните фирми, всички останали имат управители, изпълнителни директори, съвети на директори, управителни съвети - ако възнагражденията им се третират като сделки, излиза, че това приложение 4 е абсолютно задължително за всички фирми, тъй като априори това са свързани лица... е да, ама може спокойно да се подаде декларация и без него
#49 | 14.02.2014, 08:44
Публикации: 1884 / 384
Цитирам от приложението : 6-други, в т.ч. разходи/приходи от лихви.
Лихвите начисляваме на база договореността,  осчетоводяваме разход или приход, няма нищо общо с плащането.
#50 | 14.02.2014, 08:55
Публикации: 1223 / 70
При толкова експерти и методолози в НАП,няма ли кой да излезе с някакво разяснение по въпроса?И то не само да цитират членове и алинеи от ДОПК,кои са свързаните лица-ние си ги знаем,а да пояснят по точно,а не ние тук да гадаем дали,или,ами?
#51 | 14.02.2014, 09:02
Публикации: 214 / 40
това с подписването на приложение 4 от клиентите е добра практика, въпреки че аз няма да го практикувам, доколкото не правя декларациите на хартия, а и се съмнявам някой доброволно да напише, че са скрито разпределение разни разходи, които ние по наша преценка сме определили, че са несвързани с дейността на основание чл.26, т.1 и сме преобразували с тях - в смисъл каква е ползата да се декларира нещо различно от това, което е осчетоводено - ако е скрито разпределение, би трябвало счетоводителят да е начислил и удържал данък върху дивидентите, а ако не го е направил той, съдружниците или собствениците сами ще се обложат?

елементарен пример, в случай че не съм се изразила ясно - фирмена фактура, в която има разходи, свързани с дейността (канцеларски материали) и други разни битови покупки - моя работа ли е да преценя дали тези битови покупки са в полза на съдружници, или в полза на някой от персонала? смятам, че не, тъй като не мога да докажа нито едно от двете, и затова преобразувам по чл.26, т.1 вместо да начислявам данък върху дивидента - и какво, после въпросните съдружници ще ме опровергаят и ще напишат, че са в тяхна полза?

#52 | 14.02.2014, 10:28
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
За подписите -  независимо, че подаваме ГДД по електронен път, при нас (в кантората) остава един оригинален собственоръчно пописан екземпляр за всеки клиент. Освен за ГДД това го прилагаме за ГФО, за Протокол за инвентаризация, Декларация за прогнозна печалба, Декларация дали ще си иска надвнесени данъци (ако има), и всякакви управленски решения, които касаят счетоводството и данъците. Практиката показва, че когато клиентите подписват нещо са по-осторожни в данните към нас и получаваме информация, за да си свършим работата, както трябва.

Освен в Приложение № 4, свързаните лица по смисъла на СС24 (дори и да няма сделки с тях) се оповестяват в ГФО. Оповестяват се и самите сделки със свързани лица, като вид и дали има отклонения от пазарните цени.

В тази връзка от приключване 2013, мисля да им пуснем по един въпросник да ги попитаме (със съответните определения от ДОПК и СС 24):

1. Кои са свързаните лица с Вашата компания?
2. Имате ли сделки със свързани лица през годината?
3. Имате ли доставчици и клиенти, които са регистрирани в офшорна зона?
4. Имате ли чужди доставчици и клиенти, които се контролират от офшорка?
5. Имате ли български доставчици и клиенти, които се контролират от офшорка?
6. Имате ли доставчици и клиенти, които са регистрирани в държави, които няма да предоставят информация на българската данъчна администрация?
7. Имате ли суми, представляващи скрито разпределение на печалбата и ако ДА, то какъв е общият им размер?
8. Имате ли отклонения от пазарните цени при сделки със свързани лица и офшорки?

Чак след като имаме тази информация изпратена от клиента, то въобще ще стане възможно изготвянето на Приложение № 4.

Сега разбирам защо НАП се бави с Указанието за това Приложение № 4. Предоставянето на информация за доходите за ДУК и личен труд са най-малкият проблем на данъчно задължениете лица.
#53 | 14.02.2014, 10:50
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Копирам и определението за скрито разпределение на печалбата от ЗКПО.

Скрит текст :



Междувременно прочетох въпросите на един клиент, за да получа обратна връзка как се възприемат. И когато стигнах до  въпрос № 7 "Имате ли суми, представляващи скрито разпределение на печалбата и ако ДА, то какъв е общият им размер?" човекът избухна в смях и каза, че все едно го питам "Искате ли да влезете в затвора и ако ДА, то за колко време?:lol:

Предполагам, че е заради самия израз "скрито разпределение на печалбата", затова му прочетох определението едно към едно. Започва да става абсурдно вече.
#54 | 14.02.2014, 10:50
Публикации: 214 / 40
Катя, разбирам много добре причината да искате такава информация от клиентите, но за да отговорят правилно на всички въпроси, трябва да имат компетентността на счетоводител или данъчен консултант, познаващ съответните определения от законите, иначе излиза малко като измиване на ръцете и прехвърляне на отговорността

тоест аз ако бях на мястото на такъв клиент и ми се зададат подобни въпроси, ще се чувствам напълно в правото си да върна отговор от типа "услугата, за която плащам (счетоводно обслужване и попълване на данъчни документи), би следвало да включва задължението вие да прецените дали са налице съответните обстоятелства, след като сте обработили фирмените ми документи за годината"

е, поне моите клиенти биха казали така :) другите може да са по-отзивчиви и/или компетентни за отговори на такива въпроси
#55 | 14.02.2014, 11:09
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Не съм съгласна. Аз мога да преценя как да попълня правилно сумите по колоните от Приложение № 4, само АКО имам информация по горните обстоятелства и факти. Разследването и намирането на подобна информация не е в обхвата на услугите ми по договора, не е и в моите и компетенции в крайна сметка -  ние не сме детективски агенции. От къде да зная клиента ми в коя държава си е регистирал дружество, например, ако той не ми каже? В договора ми пише, че клиентът ми дава всякаква такава НЕсчетоводна информация, за да си извърша счетоводните задължения - образно казано.

Освен това, искам всички да са много наясно, какво ще се декларира от тяхно име. Все пак те носят отговорността и имат право да вземат информирано управленско решение.

Нашите задължения са правилното определяне на сумите по колоните, ако имаме цялата информация, а не разследването за всеки партньор на клиента ни дали се контролира от офшорка, например. Съгласи се, че това няма от къде да го знаеш.

Абонирани сме за продукт, които дава инфо за свързаните лица в България, но до тук. А в чужбина?
#56 | 14.02.2014, 11:19
Публикации: 214 / 40
както казах, разбирам причината да искаш такава информация, ако я получиш - супер  :good:

Освен това, искам всички да са много наясно, какво ще се декларира от тяхно име. Все пак те носят отговорността и имат право да вземат информирано управленско решение.

по отношение на това, аз процедирам така - всичко подадено и декларирано изпращам на имейл, за който настоявам да получа потвърждение (естествено преди подаването също съм изпратила информация, описана доста подробна и дори на несчетоводен език) за счетоводен резултат, данъчен резултат и планирани преобразувания
клиентът има право да поиска корекция на декларираното, така както изглежда в генерираната електронно подадена декларация - и време има за подаване на такава корекция, така че е напълно възможна

ако не поиска такава корекция - ок, считам, че е съгласен с декларираното от негово име

тъпото е, че приложения, в които няма данни за попълване и съответно не са отбелязани, не излизат в данъчната декларация, която се генерира от Електронните услуги - поне така мисля... не знам дали съществува възможност да се отбележи такова приложение, в него да не се попълва нищо и после да се генерира празно в pdf файла?
#57 | 14.02.2014, 11:27
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Получаваме информацията, разбира се, клиентите обаче трябва да разбират какво ги питаме, за да отговорят коректно. Пък и така ще държим бизнеса информиран какви са новите изисквания на НАП, за това че положението се затяга и т.н.

Държа на отделен подпис върху хартиен документ, защото в противен случай единственият законов подпис върху документа е електронния подпис, с който се подава декларацията. Но това е въпрос на вътрешна организация и политика при всеки един от нас.  :good:
#58 | 14.02.2014, 13:38
Публикации: 1884 / 384
И аз процедирам като Katya, знам че сме в ерата на електронизация, но декларициите си следва да  подпишат лично. А с това съкратено счетоводство, никой нищо не съставя или подписва, дори едно "Да" да сложат на молбата за започване на работа на служител не искат. Подписите на фактурите и те са незадължителни, едва подписват заповедите си. Какво друго доказателство имаме за това, че са съгласни с декларираните данъци, освен ГДД?
#59 | 14.02.2014, 14:07
Публикации: 11932 / 2174
Полагането на подпис на хартиен носител на ГДД, независимо, че същата се подава по електронен път е според мене необходимо и задължително. С подписа си собственикът изразява и съгласието си с подадената декларация като информация. Аз лично не подписвам празни приложения. Приемам, че неподаването на съответното приложение е потвърждение на липсата на информация , касаеща същото . Съгласна съм, че всичко това е въпрос на вътрешна организация и създаден ред  .
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група