Здравейте, колеги,
Може ли когато се сключва трудов договор по чл. 110 от КТ за допълнителен труд при същия работодател да се уговори срок на изпитване. Наименованието на длъжността е същото като по основния трудов договор, но характерът на работата, която ще извършва служителят е коренно различен. Предварително благодаря!
Благодаря на всички за отговорите!
Отпускът е за тази година. И мен ме притеснява, че не се води отложен. Но служителят иска да излиза в отпуск. Просто преди имаше възможност да уведомиш работодателя 14 дни предварително и да излезеш в отпуск. С последните промени тази възможност я няма и се чудя как се процедира в такава ситуация. Работодателят не може все да отказва по производствена необходимост.
Здравейте! Имам въпрос следния по следния казус:
Служител си пуска молба за платен годишен отпуск. Работодателят му отказва поради производствена необходимост. Служителят е решен, че иска да излезе в отпуск. Може ли е да се позове на чл. 176, ал. 3 от КТ и сам да определи времето на отпуска, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.
Имам притеснения по отношение на ал. 2 - не съм сигурна дали случаят попада в изброените хипотезите. Благодаря за помощта!
Здравейте, колеги! Моля да ме извините ако повтарям темата,  уж търсих, но не намерих отговор на следния казус:
Имаме бременна служителка назначена до завръщане на титуляра, която 30.04.2014 преназначихме от една длъжност на друга от  с изпитателен срок за новата позиция от 6 месеца за да може да си ползва майчинството и защото сме доволни от нея и искахме да я запазим като кадър.  Срокът за изпитване беше от 30.04.2014 до 30.10.2014 г.
От 06.05.2014 г. дамата излезе в болничен с 45-те дни преди раждането. До момента си ползва полагащите ѝ се по КТ отпуски за майчинството.
Тъй като към края на годината има намерение да се връща на работа преди да е изтекло майчинството моля да ми кажете как коректно да сметна до кога ще ѝ се удължи срокът на изпитване - от датата на връщането ѝ ли ще започна да броя календарния период, през който е отсъствала тъй като се намираме в хипотезата на чл. 70, ал. 4 от КТ ,че в срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
Предварително ви благодаря!
Здравейте, колеги! В книгата за отчитане на извънредния труд освен самия извънреден труд трябва ли според вас да се описва и времето, през което служителят е на разположение на работодателя?
 ХХХХХ, много точно сте го казали. Това ме притеснява и мен. Залагането на по-висока степен от тази по класификатор да не ни доведе до ситуация да се разправяме за глупости с други институции.
Здравейте, колеги,
Моля за вашите мнения по следния казус:
В длъжностното щатно на нашата организация в графа "Минимални изисквания за заемане на длъжността", колона "Образователна степен" за всяка длъжност съм заложила образованието съгласно петата цифра от НКПД кода. Имахме проверка и за две длъжности имам забележка, че образованието е занижено. Интересувам се имам ли право да залагам изисквания за по-високо образование за длъжности при условие, че класификатора е указано образователното равнище? Предварително благодаря!
Мисля, че те разбрах :). Ако лицето преди да излезе в отпуск има 7 работни дни към тях ти прибавяш 15 работни дни от отпуската и общо стават 22 раб дни за Август на този работник. При 21 по календар имаме 1 ден надработен, който ще се изплати като извънредн труд.
При нас по договор е 7 часа и смените са направени по 7 часа. Pupeshche ти смяташ да речем по моя пример 15 раб.дни отпуск * 7 часа = 105 часа и тези часове после какво ги правиш? Намираш разликата между нормата за месеца 147 часа - 105 часа = 42 часа и така разбираш колко трябва да отработи лицето за месеца?
Здравейте, колеги! Моля да ме извините за повторената тема, но искам да чуя Вашите мнения. Ще дам пример и моля да ми кажете дали правилно тълкувам нещата :)
Имаме въведено сумирано изчисляване на работното време. Периодът на отчитане е 4 месеца. Продължителността на работните смени е 7 часова.
За месец август нормата, която трябва да се отработи е 21 раб.дни* 7 часа= 147 часа за месеца.
 Имаме работник, който излиза в платен отпуск за 15 раб.дни. В писмо на МТСП прочетох, че  нормата за продължителността на работното му време трябва да се преизчисли. За целта от броя на работните дни по календар за месеца се изваждат съответните дни в отпуск, разрешени в работни дни по календара. Това означава ли, че 21 раб.дни за месеца - 15 раб.дни отпуск = 6 дни. И после 6 дни * 7 часа = 42 часа - това ли ще бъде преизчислената норма, която лицето трябва да си изработи за месец август?
Благодаря Ви предварително за помощта!