Много Ви благодаря за отговорите!
Само на 4-тия въпрос бих искала още нещо да попитам. Защо да няма начин да плащам допълнително осигуровки? Ако в свободното си време изкарвам допълнителни доходи към основната ми заплата, не бих ли могла да се самоосигурявам и за общо заболяване и майчинство?

Още веднъж благодаря.
Здравейте,

Бихте ли ми отговорили на няколко въпроса, които имам във връзка с отпуск за отглеждане на дете и ползване на болничен:

Имам дете на 3 г. като втората година получавах майчинство = на минималната работна заплата. След навършване на 2 години работодателят ми ме съкрати, като ми изплати обезщетение от 5 работни заплати.

1. Въпросът ми е при второ майчинство, дали се взимат предвид тези 240 лв или заплатата, на която съм била назначена по договор.
2. И също така взима ли се под внимание сумата, изплатена като обезщетение, т.е. тя влиза ли в изчисленията за майчинство?
3. И още - ако за даден месец съм била в болничен, ми се изплащат 90% от брутната или 90% от нетната заплата?
4. След навършване на втората година на първото ми дете работя при друг работодател на трудов договор. Ако искам да си внасям допълнителни осигуровки, как точно става това?
5. И последно - ако по време на бременността ползвам болничен, как влияе това на обезщетението, което ще получа по време на отпуска за отглеждане на дете - обезщетението е по-голямо или по-малко от обезщетението, което ще получа, ако не съм ползвала болничен, а съм ходила на работа до 45 дни преди термина?

Предварително благодаря за отговора!
С пожелание за успешен ден!