Може ли и аз да задам въпрос?
Съдружник в ООД "Х", самоосигуряващо лице, подал е още в началото на фирмата ОКД-5, всеки месец Д1 с код 12, плаща осигуровки, полага личен труд, взема сума, върху която след приспадане на осиг. плаща 10% данък с Д6.
Става съдружник и в ООД "У".
От 1.2.2015 г. иска да смени дружеството, през което да се осигурява и да полага личен труд с възнаграждение, т.е. вече да е чрез ООД "У" и "У" да подава Д1 и Д6 и през сметката на "У" да се плащат осигуровките и данъка.
Каква Окд-5 да се подаде? В новата бланка няма опция само за смяна на булстата, през който ще се осигурява? Устно от НАП ми отговориха: "да подаде една ОКД-5 за спиране на осигуряването от "Х" и една ОКД-5 за започване на осигуряването от "У"", каквото и да означава това. На практика как да се попълнат ОКД-5? Там няма започване и спиране на осигуряването, а на дейността. Освен това съдружникът ще полага личен труд и в двете дружества, но иска чрез "У" да се осигурява и само от "У" да получава възнаграждение за положен личен труд. От "Х" няма да получава нищо.
Благодаря предварително за отговорите