Здравейте, бих желала да попитам за изчислението на индивидуалния коефициент за пенсия. Всъщност, коефициента до 01.01.1997 г. изчислен за 3-те най-добри години, в общото изчисление за краен индивидуален коефициент с тежест(период) от 3 г. (36 месеца) ли влиза или се умножава по-всичките месеци трудов стаж до 01.01.1997 г., примерно 40 г. (480 месеца)!? Благодаря предварително за отговорите!
П.П. Лицето има и трудов стаж от 3 г. и 8 м. след 01.01.1997 г.
По въпроса с програмите към ОП РЧР, имаше отговор на подобен въпрос в сайта на агенцията: "Самонаемането е на трудово правоотношение или отношение приравнено с трудовото", което е ДУК, така че явно са го предвидили и за ЕООД ще е ДУК, но все пак е най-добре тези неща да се поставят като въпрос и да се уточнят при сключване на Договора между Бенефициента и Договарящия орган, за да няма изненади!
Аз наистина стигнах до извода, че трябва да е ДУК явно, защото и от НАП разбира се ми казаха същото нещо. Не, не съм готова да споря с институциите и явно ще направя това, което казват, че трябва. Тъжното е, че наистина и с адвокат се консултирах и нямат законово основание за това разграничение между ЕООД и ООД, нито по Търговския закон, нито по Закона за СО, нито по Кодекса за труда, или поне никой не може да намери такъв поднормативен документ подобен, питах ги в НАП- разполагат само с вътрешно-ведомствени инструкции по въпроса, доколкото разбрах (вкл. гореспоменатото писмо), разбира се не мога да се ангажирам, че всичко съм разбрала, ... разбира се те много се ядосаха!  :smile1:
За съжаление исках да се наема на трудов договор за да ми тече стаж по специалността, а сега няма да може, но поне ще съм само с една дължима осигуровка ... засега!  :wink1:
Извинявам се на всички, които съм засегнала, с това че спорих, и то с хора, които се опитваха да ме посъветват рационално, но ми беше дошло просто в повече от БГ законови главоблъсканици в този ден!  Благодаря на всички!   Приятен ден!
Извинявам се, намерих нещо!  :smile1:
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
№ 26-184 от 19.04.2010 г.
Тук пишело - това е писмо на  министър, няма да изпадам в подробности за безсмислиците на това, което прочетох, но общо взето, ако си управител и собственик на ЕООД, не може да се наемеш на трудов договор, като управител, не е ясно може ли като друго да се наемеш.
Причините: Нямало как сам на себе си да даваш отпуски, да се уволняваш, защото нямало как едно и също лице да съди себе си при некоректност или нещо такова, сякаш някой ще се съди сам за да отнася глоби и съдебни разходи. Смятам също, че Министъра бърка понятията, като наето лице на трудов договор(работник)- ти си физическо лице, а работодател е Юридическото лице(съответното ЕООД), а не собственика му лично или управителя. Т.е. те в никакъв случай не са едно и също лице.
Още безсмислици: Същото обаче е възможно и няма проблем за ООД, въпреки че като управител, въпросния пак ще се самоназначава и уволнява. Обаче сега, ако прехвърля 1% от капитала и стана ООД - може да се наема на трудов договор. И вече може и аз и Министъра да сме спокойни - ще мога да се съдя, колкото си искам.
Извод 1: Лично мнение, било то и на министри, се счита за закон, без да е залегнало в истинския закон и да е минало през Народно събрание. Съответното се изпълнява и следва сляпо от гражданите, колкото и безсмислено и юридически неиздържано да е то.
Извод 2--->Терминал 2
Защо трябва да пише някъде, че е позволено. Пише ли някъде в закон, че е разрешено да дишаш въздух. Всичко е разрешено, ако не е изрично ограничено от закона.  Моля, посочете ми вие, защо смятате, че е забранено!
Какво пречи на едно юридическо лице да наеме едно физическо лице на работа по трудов договор!? Какво общо има тук собствеността!?
Само че не сте права, собственик на ЕООД може да се назначи на трудов договор в собствената си фирма, не ми написахте според кой закон смятате, че не може. Всъщност има оперативна програма по фондовете от ЕС за "Насърчаване на заетостта, чрез разкриване на собствено предприятие"/Стартиране на собствен бизнес е популярното название/ за безработни лица, които се подпомагат да разкрият собствено предприятие и да се самонаемат в него. Тази мярка върви от 2007-2013 г., като до момента са разкрити над 1000 предприятия и хората са се самонаели на трудов договор в собственото си предприятие, за което ЕС чрез ДБТ е похарчило доста пари. Така че смятайки, че едва ли ЕС и България с представителните си институции е в някаква огромна грешка и незаконосъобразност, смея да си мисля, че може би вие грешите. Така че моля оставете и някой друг да ми отговори! Благодаря предварително!
Собственик и управител съм на ЕООД, освен това трябва да се регистрирам или като свободна професия или на трудов договор или и двете - какво да избера и какъв е най-добрия ми вариант за най-ниски вноски за осигуряване!?

 Договора ми за Управление и Контрол е безвъзмезден по устав на ЕООД-то ми. Трудовият ми договор също искам да е в ЕООД-то, но мога и другаде.

От НАП ми казаха, че ако съм на трудов договор, ще платя веднъж осигуровки и данък върху него и за останалите 3 неща дори да съм (собственик, управител, свободна професия) ще платя още като СОЛ, но само върху МОД - 420 лв. общо. Ако се назнача на трудов договор в собственото си ЕООД на длъжност управител и НЕ се регистрирам като свободна професия, ще мога ли да НЕ се осигурявам като СОЛ (управител, собственик), за да не плащам все пак пари върху допълнителен виртуален доход, който няма да го получавам отникъде!
Благодаря предварително за отговорите!
Не знам дали това е така, познавам много хора, които са наети във фирмите си, според кой закон не може?
Само да добавя, че според Закона за СО, чл.4, както и като се гледат данъчните декларации за самоосигуряващите се лица, следва извода, че управителите на дружества не са самоосигуряващи се лица. Обаче явно не са и на трудов договор, дейността си те извършват по граждански договор, защо тогава те трябва да плащат по МОД според дейността, който смятам, че е  за трудови договори. Ако този управител има постоянен трудов договор на друго място на пълно работно време, то как той би могъл да извърши дейност по ДУК със заплащане съответстващо на работа на още 1 пълен работен ден, като това е в нарушение на ограниченията в Кодекса за труда за продължителност на работното време? Да, знам че този Кодекс е само за трудовите договори, но все пак човек като се замисли противоречията са налице!
Здравейте,
може ли и аз да попитам нещо. Собственик съм на ЕООД, управител съм на същото ЕООД. Ако се назнача на трудов договор , на длъжност управител на търговското ми дружество, пак ли ще трябва да плащам отделно, и като самоосигуряващо се лице управител, освн вноските по трудовия договор и на каква основа, по МОД за дейността, графа/клас 1 ли  се изчислява по таблицата или за МОД за самоосигуряващи се лица този ДУК!??? Благодаря предварително, ако някой е в състояние да ми отговори!
 :blink:  :smile1: