Здравейте колеги,
има ли някой от вас сключен договор с мениджър за определен срок? (извън стандартния 6 месечен период на изпитание).
Имам предвид някой наемал ли е от вас човек за 3 години примерно за изпълнение на конкретна дейност (мениджмънт на нещо си)?
Питам защото се интересувам какъв е този договор и по кой член от КТ.

Предварително благодаря
Здравейте колеги,
имам следния казус, който не ми се е случвал до сега и не знам дали това е най-правилното решение.

Наш служител спря да идва на работа още от 19.03. Изпратихме му писмо с обратна разписка да се яви за обяснение. (това се случи на 25.03.). Месец по-късно разписката се връща с "непотърсен". (това стана на 25.04.).
Докато чакахме развръзката обаче във формата за присъствие си го оставих като присъствал. (Сега го отчитам като моя грешка). Подадох си декларациите 1 и 6 и въобще го забравих, до миналия ден.

Въпроси: 1. Мога ли да не правя корекции по декларациите, да си оставя нещата така както съм ги подала за март?
2. Мога ли да го заведа в неплатен от 1.04. (предполагам така трябва да стане при самоотлъчките)?
3. Да му пусна заповед за налагане на дисциплинарно наказание и Заповед за уволнение от 25.04.?(има пуснати 2 протокола за два поредни дни на неявяване)
Тези двете да ги изпратя на адреса му с нотариална покана.
Това достатъчно ли е?
Здравейте колеги, имам следния въпрос.

Тъй като се налага да изчакам до м.10 когато лицето ще може да се пенсионира (65 г. и 8 м. с осигурителен стаж 16г. към този момент), може ли сега да го преназнача от 4 на 2 часа на ТД до навършване на възрастта? Има ли проблем в тези трудови договори на два часа, при все че той е единствен за лицето?
да, това забравих да вмъкна. Отпуската ще я изплатим.

Благодаря ви.
Здравейте колеги,

ще ви бъда благодарна ако ми отговорите на следния въпрос:
Едномесечно предизвестие по чл.328 ал.1 т.5 от КТ - дължим ли някакво обещетение на работника. Той е на безсрочен трудов договор.

По това, което изчетох по чл. 222 обещетение няма за служител, който е освободен "при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата";
Здравейте,
имам следното питане:
Собственик на фирма (ЕООД), който се самоосигурява, има втора фирма в която е на трудов договор и трето дружество (ЕАД) с договор за управление. Осигурителният му доход от първите две фирми е 1700 лв., а в третата не се плаща нищо. Проблема ми е в третата фирма. Има назначени служители от 1 година, а там не плащам нищо по този ДУК. Трябва ли да започна да го осигурявам и там? И сумата върху разликата до максималния осиг.размер ли ще бъде или върху минималния за сектора и длъжността?
Благодаря.
----Здравейте,кода е 4711 по кид и 52232001 по нкпд.Благодаря.

и ние имаме хора по този НКПД само, че прага е 460 лв. за 8 ч.

не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4

да си съдружник предполагам не е трудова дейност, не се е осигурявал като такъв, би трябвало тогава да има право на обещетение.
здравейте колеги,

днес моя приятелка се обърна към мен за съвет, който обаче не мога да дам и за това пиша тук за помощ.
Казуса е следния: съпруга й участва в семейната им фирма с 50% дял от ООД. Не работи при нея, а другаде на трудов договор. Съкратен е преди 2 седмици и му казали да ходи на борсата имал право на обещетение. Това така ли е? или ще го върнат от там и ще му кажата, че като е съдружник някъде си няма право на такива.
благодаря ви, за бързите отговори и информацията, която получих.

Успешен ден ви желая.
Здравейте колеги,
имам следния въпрос как се смята времето от 7 дни за регистрация на съкратен служител в бюрото по труда. Питат ме вув връзка с предстоящите великденски празници. Ако са съкратени на 29.04. до кога им е стока за регистрация на хората?

Благодаря ви предварително.
Как да процедирате с трудовата книжка? След като лицето не се е явило на работа, заличавате договора и нищо не попълвате в трудовата книжка.

благодаря ви за бързите отговори. Желая ви спорна работа
Въпроса ми е след като не е работил реално и ден при нас,

Нищо не му дължите!

Заличавате подаденото уведомление

В тази връзка не съм пуснала и заповед за прекратяване, редно ли е да анулирам договора или да го запазя и пусна заповедта. И в този случай как да процедирам с трудовата книжка?
На практика след като изобщо не е работил нито ден каква служебна бележка иска , за какво ?

не обясни, предполагам за това, че договора е прекратен
Здравейте колеги,
ще ви бъда благодарна, ако се запознаете с казуса ми и дадете своето мнение по въпроса.
Ето за какво става въпрос. Сключихме договор със служител по чл. 67, във връзка с чл. 70, срок на изпитване 6 месеца. Подписахме договора, но трудовата книжка не беше попълнена, защото служителя трябваше да отиде в Бюрото по труда за отписване (в различни градове сме, придвижването на документи става по-бавно). На следващия ден човека заяви, че не може да работи при нас по лични причини случили се същия ден с него, стана и си тръгна. Аз пуснах уведомление за назначаване още в деня на подписване на договора и на следващия ден пуснах заличаване на ТД. Все още трудова книжка нямам, не съм я попълвала, но лицето ми се обади да иска служебна бележка.
Въпроса ми е след като не е работил реално и ден при нас, дължа ли му заповед, или мога да му връча копие от уведомленията само.