Здравейте,

По силата на чл. 46, ал. (1), т. 4 от ЗДДС сделките при валутна търговия са освободени доставки. Но по силата на чл. 96, ал. (2), т. 2 от ЗДДС данъчните основи от доставката на финансови услуги участват във формирането на облагаемия оборот!

Съгласно чл. 42, ал. (3) от ППЗДДС данъчната основа при покупко-продажба на чуждестранна валута е положителната разлика между отчетените приходи и разходи от валутни операции, реализирани за данъчния период.

В чл. 42, ал. (4) и ал. (5) и в чл. 113, ал. (17) от ППЗДДС са посочени детайлите при отразяване на тази данъчна основа в дневника за продажби и справката-декларация по ЗДДС.

Следователно при сделки свързани с валутна (форекс) търговия в дневника за продажбите, съответно в месечната справка-декларация следва да се посочи само положителната разлика между отчетените приходи и разходи като данъчна основа на освободени доставки. Това може да стане и само на един ред за съответния данъчен период!
irenabrili много Ви благодаря за изчерпателния и прецизен отговор!
Фирмата ни е ЕООД регистрирано по ЗДДС. Дейността ѝ е изцяло свързана с освободени доставки на финансови услуги по чл. 46 от ЗДДС. Поради това фирмата никога не е ползвала данъчен кредит.

През м. Април закупихме с фактура офис-консумативи, които се оказаха неизползваеми. Поради това през м. Юни доставчикът се съгласи да ги вземе обратно като издаде кредитно известие за цялата стойност на фактурата, и съответно върна сумата в брой.

Фактурата беше посочена през месец Април в справката-декларация като доставка без право на данъчен кредит. Как следва да се отрази издаденото кредитно известие в ДДС декларацията за м. Юни?
Трябва да се подава и Декларация 1 за ЗО на СОЛ в същия срок, в който се прави и плащането, т.е. до 25-то число на месеца следващ месеца, за който се отнасят.
irenados мисля, че отговорът Ви е съвсем точен и коректен. Единственото задължение е лихвите да се декларират с ГДД по Чл.50. За тези доходи по Чл. 35, Т. 3 от ЗДДФЛ няма да се дължи авансов данък, нито са свързани с осигуровки. След декларирането с ГДД ще подлежат на облагане с 10%.
Това становище изразиха днес и данъчните експерти!

При изплащането на такъв доход обаче трябва да се имат предвид разпоредбите на Чл. 43 от ЗКПО относно слабата капитализация. В противен случай част от изплатените доходи от лихви на съдружника няма да се признаят за данъчни цели като разход на дружеството.

Знаете ли с какъв документ се удостоверява изплащането на тези разходи съгласно Чл. 45, Ал. 7 от ЗДДФЛ?
ООД е начислило лихви на СОЛ съдружник в него към 31.12.2012г. за временно предоставени средства за дейността. Трябва ли да се удържа данък и да се подават декларации?

Лихвата не е платена към момента, предвижда се да се изплати през м. Февруари 2013. При изплащането ще се дължи ли авансов данък по ЗДДФЛ и/или осигуровки върху сумата? Как следва да се декларира пред НАП?
По договор между лицето и дружеството изплатената сума е възнаграждение за цялата 2012г., т.е. за 12 месеца!

При това обстоятелство как следва да се декларира дохода извън подаването на ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ?
За 2012г. е подадена Д1 еднократно с код 22. В какъв срок следва да се подадат корегиращи Д1? Възможно ли е това да стане електронно?
Обстоятелствата съответстват точно на описаното от irenados:
Доход за цялата 2012 година 900 лв. (след като е ясен годишния финансов резултат на дружеството). Месечен доход 75 лв.(900/12). Осигуровки 108 лв., удържани през същото дружество.
На какво основание посочения доход изплатен еднократно през м. Декември може да се разглежда като средномесечен за 2012г., т.е. разделен на 12 месеца? Само в такъв случай месечната данъчна основа ще е отрицателна?!

Според противното мнение би трябвало дохода да се разглежда като изплатен само за м. Декември. Тогава се прилагат разпоредбите на чл. 42 от ЗДДФЛ. Но веднага се получава надвнасяне, а само няколко дни по-късно с ГДД се иска възстановяване?
Този доход е за цялата 2012г. Той е в размер по-малък от внесените осигуровки през годината. В случай на внесен авансов данък то той ще подлежи на възстановяване според ГДД?
Какви декларации следва да се подадат към момента?
Управителят на ЕООД е СОЛ и единствен служител. През м. Декември 2012г. дружеството му е изплатило възнаграждение за положен личен труд в размер на 900 лв. Това е единственият му личен доход за годината, а всички осигуровки са внесени в срок.

Следва ли да се удържа авансов данък? Какви декларации следва да се подадат за този доход?
В момента е подготвена ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ, според която лицето няма да дължи годишен данък, тъй като въпросната сума е по-малка от платените през 2012г. осигуровки.
Самоосигуряващо се лице съм като съдружник (собственик) в ЕООД. В дружеството няма други служители освен мен. Осигурявам се върху 420 лв. През последните две години не съм изплащал доход на себе си за положен личен труд, който да е отразен в ГДД по Чл. 50 от ЗДДФЛ. Дружеството е реализирало приходи и печалба, и е платило корпоративен данък.

Имат ли НОИ основание да откажат заверка на стажа ми за последните две години?