Нека да уточня, не става въпрос, че мен лично ме е наела Германска фирма.
Аз поставих въпроса като ситуационен.

Като ситуационен въпрос и както включих в коментара си, е приет случаят, че примерно ЕС фирма е наела с договор Български агент, който да представя нейните продукти на Български фирми тук в България, и му предлага възнаграждение базирано на процент от продажбите които те самите генерират в благодарение на това, че агентът е представил даденият продукт. Това е. В този ред на мисли се допуска, че на агентът ще му бъде платено.
Той е извършил представителна дейност и за това би му било платено, а не за търговска дейност.
Вероятно е да бъде допуснато възнаграждение, което фирмата наемател да определи като процент от тяхната продажба към фирмата купувач тук в България, а не продажби генерирани от наетото лице, защото наетото лице не би извършвало продажбена дейност в този случай.
Опасявам се, че не сте прочели правилно. Въпросът ми касае само установяване на връзка със дадена фирма и представяне на продукт без да се ивършва продажба към нея.
Следователно не би било нужно да се издава никаква фактура от агента (представителя) към фирмата.

Бихте ли обяснили защо е нужна регистрация в този случай?
Здравейте,

Бих искал да запитам нужно ли е да се прави регистрация (и ако да, къде?) за да се извършва представителна дейност на фирми от ЕС тук в България на свободна практика без продажбата да се осъществява от агента който представлява фирмата (например: фирма от Германия ви наема да представяте техните продукти в България с договор и вие само предоставяте информация за продуктите без да извършвате продажба)?
Ако не по какъв начин се регистрира дохода от представителната дейност?

Благодаря.