Здравейте!
Бременна съм в третия месец с второто си дете, но поради внезапен проблем се наложи да посетя здравно заведение за преглед извън прегледите, назначени ми от АГ, който следи бременността ми. Здравноосигурена съм и след направения ми преглед трябваше да заплатя цена от 40 лв. По мои разбирания, ако бях останала за хоспитализация, нямаше да се налага да плащам нищо. Разбира се, издадоха ми фактура за сумата...
Моля за разяснение защо след като съм здравноосигурена трябва да платя за едното, а за другото - не!
Здравейте!
От Декември 2011 г. до Ноември 2012 г. бях в чужбина. След завръщането ми в България започнах работа на 14 Януари 2013 г. В същия Януари 2013 г. разбрах, че съм бременна. Личната ми даде направление за АГ и от тук се започва хаоса.
Първия ми ултразвук излезе 30 лв. (16.01.2013 г.). Днес трябваше да ми вземат кръв и урина, направих го сутринта, взеха ми. 2 лв. за кръвните изследвания. Няколко часа след това ми звънна акушерката, която ме обслужи сутринта, установила че съм здравно неосигурена. Каза ми колко ще ми излязат изследванията частно (около 100 лв.), но ми каза и че мога да си внеса осигуровки за 6 месеца назад, за да могат да ми довършат изследванията. Вечерта трябваше да мина и при докторката на преглед - отново 30 лв. за ултразвук (понеже съм неосигурена), а показах вносна бележка за платени месеци без здравни осигуровки. АГ ми каза да ида в НАП и да взема Удостоверение за здравно неосигурена и да й го отнеса. Само че не ми обясни за какво всъщност е това удостоверение.
Чета, чета цял ден... В НОИ, в НАП... Консултирам се с този, с онзи... и всеки ми казва различно! Не мога да разбера каква е тая система!!! Какво поема КАСАТА и какво не! Защо, след като съм си внесла неплатените вноски и съм й показала бележката, докторката отново ми изпива 30 лв.?
Кога се отразяват тези пари в системата на НАП и ако не се отразят, какво трябва да направя?!
Моля, съдействайте ми!