Моите мисли, почиват на нормалното икономическо мислене - че който поръчва музиката, той плаща.

Както вече написах по-горе общоприетото значение на думичката самоосигуряващо се лице е че лицето само се осигурява - всичко останало няма голямо значение.

Теорията не винаги съвпада със закона.

 
Г-жо или г-не,

опитвам се да ви кажа че чисто теоретично това не е правилно. Поради една причина лицето е самоосигуряващо се. Негово величество законодателя го вълнува как да събере повече повече пари и затовае и цялата работа.

По въпроса за метро фактурите е елементарно - просто личната употреба трябва да се фактурира на лицето и няма да има проблем. Така е и с целия данък уикенд който споменахте, но понеже почти никой не го прави - държавата се принуди да го направи по обратния начин.

Когато говорим за теория - смятам че съм прав. Но както казахте мнения "дебнат" отвсякъде. :wink1:
Собствените средства са собствени средства когато не са в патримониума на фирмата Когато са там са  част от активите на фирмата - и срещу тези активи няма нищо.
Дебит=кредит

Въобще не е нормално да плащате моите осигуровки от вашата фирмена сметка.

Единствената причина е това за улеснение на НАП за да може по лесно да следи задължението.



Задължително е според закона. Според нормалната счетоводна логика въобще не е така.
Нап имат достатъчно инструменти да проследят дали са платени личните осигуровки. Освен това да прекарваш пари през фирмата трябва да имаш някакъв договор за услуга и съответно възнаграждение за тази услуга - без значение дали е собстеника или някой друг съдружник.

Личните осигуровки трябва да се плащат от личната сметка, не от фирмената!!!
Технически на мен ми е ясно много добре, въпроса е че е логически не би трябвало собственика да вкарва пари във фирмата за да си плаща собствените осигуровки. собствените осигуровки се плащат със собствени пари(т.е от собствена сметка). Фирмените разходи се плащат с фирмени пари, нали
Чл. 42. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Авансовият данък за доходи от трудови правоотношения се определя от работодателя месечно на базата на месечна данъчна основа.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Месечната данъчна основа се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен за съответния месец, се намалява с удържаните от работодателя задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице, по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване или за задължително осигуряване в чужбина. Месечната данъчна основа на самоосигуряващи се лица за доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване.

Някой може ли да ми обясни как негово величество законодателя иска да се платят лични разходи (вноски на самоосигуряващо се лице положило личен труд) от фирмените пари?