Здравейте,

получаването на плащане от клиент чрез Доверител /Еконт, Спиди, Фаст Пей, Изи Пей и т.н...., и която и да е друга фирма, която инкасира парични средства/ следва да осчетоводявате през сметка Доверители.
Вземането от клиента се закрива със сметка Доверители.
Получаването на инкасираните парични средства от доверителите осчетоводявате като захранване на касата и закриване на задължението на Доверителите.

Доверителя винаги издава документ - Протокол, разписка..., която е достатъчно доказателство, че дружеството Ви не е извършило продажбата в брой.

В никакъв случай не можете да осчетоводите 501/411, както по горе се споменава, т.к. това не би  било вярно.

С уважение: Галя Гроздева
Малко ми е неясно какво имат предвид с "в един и същ обект/едни и същи обекти"?

Един и същи обект - офис, магазин, склад... Както например практикуват търговците в един търговски обект - работят през една фирма и преди да достигнат оборота от 50 000,00 лева си регистрират втора фирма, която продължава работата в същия обект, след което трета фирма, ако се наложи и т.н.
в тази дейност няма нищо незаконно в момента.
но това не се харесва на управляващите, защото така не влиза ДДС в бюджета.
Според мен Проекта в частта си "....Проектът предвижда при последователно извършване на еднородна дейност от две или повече свързани или привидно несвързани лица в един и същ обект/едни и същи обекти, в облагаемия оборот на всяко следващо лице да се включва оборотът, реализиран от всички лица, извършвали дейността в обекта/ите преди него, за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец." е в противоречие със Закон за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.
Донякъде съм съгласна с предложението, но това трябва да обхване само субектите, които извършват еднородна дейност в обектите в нарушение на закона, като например: нямат необходимите разрешителни, лицензи, не разполагат с кадрова или материална обезпеченост да извършват дейността си и т.н.
Всички останали субекти, които законосъобразно извършват дейността си следва да имат правото на стопанска инициатива и правото да избират дали да работят регистрирани по ЗДДС или не.
Много малки фирми са на ръба на оцеляването си и ако се наложи да бъдат регистрирани по ЗДДС ще се наложи да спрат дейността си.
В същото време има и много дружества, които наистина заобикалят регистрацията по ЗДДС.
Нека заради фирмите, които са в сивата икономика не убиваме малкия бизнес, който и без друго много трудно оцелява.