Pupeshche, аз също искам да внеса за СОЛ на минималния осигурителен доход. Сподели, ако можеш как подаваш Д1 с ел. подпис за стар период.  Ще ти бъда много благодарна. Звънях и в кол центъра на НАП и от там ми казаха, че не е възможно да се пусне за стар период.
Засечка! За съжаление по интернет не може да се подава Д1 и Д6 за стари периоди - само за декларации, за които не е изтекъл срока. Така, че се връщам в изходна позиция. Може би за сега варианта на delphine остава единствения. Не съм пускала до сега искане за ревизиране на осигурителните вноски. В офиса на НАП по регистрация ли се подава? Ако се подава там, нали аз вече съм подала молба при тях - възможно ли е да ми отговорят нещо по-различно? Или може би образеца на молбата е различен?
Това е добра идея :good: Благодаря!
Само да попитам - подаването на Д1 с ел.подпис трябва да е от името на фирмата /или упълномощено от лице/? А Д6 с ел. подпис на ФЛ?  Или бъркам нещо....
След като подадох молбата с необходимите документи, от НАП направих справка за лицето.
Но явно това е различно. Не е ревизия, както вие казвате Предполагам, че ще направят ревизия на дружеството. То е ООД, в което лицето е съдружник и желае да се осигурява като СОЛ.
Благодаря за съветите! Със сигурност ще пробваме и този вариант. Мисля този вторник да отида и при методолозите от Аксаков. Да видим какво ще ме посъветват. Ще ви пиша за отговора!
Ето тук е омагьосания кръг. Когато подавам ОКД5 ми казват, че трябва да подам Д1 и Д6 за периода. Подавам всичко заедно с молба свободен текст с обяснение на ситуацията. Когато започват да обработват Д1 и правят справка за лицето, ми казват, че няма основание да ги въведат, защото няма ОКД5??? :noexpression:
Наистина парадоксалното в случая е, че отказват да ни вземат парите. Дори заявихме, че ако се налага санкция /а то ще се наложи/, то сме готови да поемем и нея. На фона на ревящото правителство, че няма пари за пенсии, здраве и т.н. - това е най-малкото нелогично. Счетоводно фирмата е изрядна. В момента сме в омагьосан кръг. А, както спомена delphine, той е спрял осигуряването в другата държава и сега излиза, че и там е задължен за осигуровките за този период.

Наистина, не съм сигурна, могат ли НАП да ми откажат подаването на ОКД5 от 05.2011 занапред? Мисля, че ако успея да подам декларацията за регистрация на СОЛ, то внасянето на осигуровките и подаването на Д1 и Д6 може би няма да са проблем? Евентуално да съставят акт за закъснението.
Здравейте, бих била благодарна, ако някой ми даде съвет. Лице със служебен номер от НАП. От 2011 г. пребивава и работи предимно в БГ. Има регистрирано ООД, в което е съдружник от преди 2011. ООД-то има активна дейност и големи печалби през годините. За съжаление, когато е започнал активната си работа в БГ е преустановил осигуряването си в неговата държава-членка на ЕК. Но за съжаление не са му казали, че трябва да направи регистрация като СОЛ към БГ фирмата, за да не се прекъсват правата му и така до днес. Сега лицето иска да си възстанови осигурителните права от 2011 г. до сега. Отидохме в НАП, казаха да пуснем молба свободен текст, като приложим ОКД5, флашка с декларации Д1 и Д6 за миналото време. Направихме го. Сега след два месеца чакане, ни отговориха, че няма как да приемат ОКД5 със задна дата и съответно Д1. Пратиха ни на Аксаков при методолозите, за да видят те какво ще ни отговорят.

Ако някой е имал подобен случай, ще бъда благодарна, ако може да ми помогне.

Извинявам се предварително, ако казусът е коментиран преди това!