Здравейте, в момента работя на 4-часов работен ден. Ако излезна в майчинство какво се случва с осигурителния ми стаж за периода на майчинството - отново ли ще бъде на половин работен ден? Благодаря!
Доколкото знам - няма проблем да се подават нулеви декларации. След това може да се възобнови дейността.
Добре, а защо се изискват дипломи, за да докажеш, че можеш да извършваш съответната професия? Така всеки може да се регистрира за дейността, за която има диплома, а после да работи нещо съвсем друго - това има ли логика да е така?
Благодаря ви! Хубав ден и уикенд!
Ами на какво основание да издавам фактура? И мога ли да отчитам доходи от дейност, за която не съм регистрирана? Идея нямам какво е нормативното изискване, просто така ми звучи логично, но затова и питам. Иначе още по-добре, ако мога да извършвам и други дейности без регистрация, но то тогава пък се обезсмисля регистрацията, нали искат дипломи и т.н.?!
Здравейте, интересувам се дали има възможност за регистрация в Агенция по вписвания с втора свободна професия? Т.е. възможно ли е едно лице едновременно да извършва две различни дейности? Благодаря!
Така е, но доколкото разбрах, май трябва да се заверят и до 2015 г. вкл.
Здравейте! През 2015 г. съм работила свободна професия - самоосигуряващо се лице цяла година и от август 2015 г. съм работила и на трудов договор. Въпросът ми е в осигурителната книжка за НОИ трябва ли да попълвам дохода от дейността на трудов договор?
И ако да:
1. Той ли се попълва в Колона 4 - "Други доходи с осигурителни вноски"?
2. Попълвам ли колона 7 - "Други осигурителни вноски"?
3. В колони 3 и 10 - общия доход от двете дейности сумарно ли попълвам или само самоосигурителния доход.
Благодаря много за помощта!
Благодаря ви за отговорите! Хубав ден!
Трябва ли трудовият стаж да е непрекъснат? Защото има достатъчно трудов стаж, след това самоосигуряване и след това работа на 4-часов работен ден.
Здравейте! Искам да попитам дали майчинството по някакъв начин се повлиява негативно, ако осигурителният стаж е бил на 4-часов работен ден - ще се запазят ли същите условия (процент, продължителност) като при цял работен ден? Благодаря!
А да...така ясно. Но тези случаи не са такива, както и да е. Всеки на собствен риск си решава. Благодаря ви и хубав ден!
А какво точно означава да се оформи последното тримесечие? Интересувам се за отчитането на наем, който получавам от 1.01.2016 г.
Да, благодаря ви!
Защото имам познати, които изобщо не плащат авансово данък, после си плащат целия данък без никакви лихви и така няколко години, никой не им е потърсил нищо...Дори счетоводителка им била казала така...затова се зачудих дали не е "по-лек" режима за този вид авансов данък...Благодаря и се извинявам за неточната терминология :)
Знаете ли дали от НАП налагат глоби за неплатен авансов данък за наем (платена е направо пълната сума на данъка, декларирана с ГДД)?
Ами да, може и така. Благодаря!
Четох и уж всичко правя както е дадено, но не става и не става...Просто ще трябва да си намеря ПИК номера или да си извадя нов, че нещо не го намирам, а искам да си проверя за едни болнични. Благодаря ви много и хубав ден!
За съжаление пак не става. Добавих сайта в Доверени сайтове, но сега пък ми дава тази грешка. Имате ли някакви други предложения какво може да е?