Абе, има шефове и шефове!
Моят беше настроен да удължи един срочен договор, така си бяхме говорили, така бях казала и на служителката, но като разбра, че тя е бременна, си промени мнението!. "Не искам да се занимавам с бременни! Прекратявай я!" :blush:
Фирмата е немска и на това разчитам, въпреки, че и те са малко хард, но нали уж са за пример с икономиката си..
Благодаря Ви много за отговорите, така и ще направя, но след като подпиша договора разбира се. Добре е, че имаме към кого да задаваме въпросите си, защото българите не сме наясно с правата си. Още веднож огромно благодаря  :bow:
Да наистина е жалко, но май не трябва нищо да ме учудва в тази ДЪРЖАВА!!
Значи или трябва да се прикривам до 6-тия месец, което е невъзможно, или да се примиря. Едва ли някой работодател в такъв случай ще задържи служителя си...
Ако ми прекратят договора, какви са ми вариантите? Мога ли аз да си внасям осигуровки до раждането, за да не губя стаж? В такъв случай ще имам ли право на майчинство, което няма да е 100-те лева. И ще позволя да помоля за съвет: кога най-рано ще е добре за мен да уведомя за бременността си?
Имате си необходимия стаж от 12 месеца. Няма изискване той да е непрекъснат. Ако подпишете договор със срок на изпитване 6 месеца имат право да Ви го прекратят преди изтичането на този изпитателен срок. В този случай нямате закрила. Ако договора Ви бъде прекратен след издаването на първия болничен лист за 45 календарни дни преди раждането ще получавате обезщетение до 410-тия ден, което е около първата годинка на детето.
Много Ви благодаря за вниманието. Дано не ставам нахална, но доколкото четох, ако предоставя бележка /или там каквото е/ че съм бременна, нямат право да ме съкратят през тези 6 месеца, а след изтичане на изпитателният срок. Правилно ли съм прочела? И понеже след 6 месеца аз ще съм едва в 7-мия месец и може да не ги направя тези 45 дни, това означава ли, че ще получавам смешните 100 лева и стажът ми до сега ще е безсмислен?
Здравейте имам нужда от малко отговори   ::) Искам да попитам дали мога да ползвам майчинство в моята ситуация или някакво обезщетение. Аз съм прясна :-* и терминът трябва да е февруари. От кога започва да се брои 12 месечният срок. Ето и история на местоработите ми.
Първо работех две години, наложи се преместване и ноември 2012г. напуснах,
Второ получавах от НОИ обезщетение за безработица 4 месеца до март 2013г. /то брои ли се/.
Трето започнах работа същия месец, но краят на април напуснах.
Четвърто един месец стоях без работа.
Този месец започнах нова работа, договорът ще бъде сключен другата седмица, но естествено ще бъде 6-месечен. За сега съм решила да си премълча за бременността. Прочетох, че като е срочен имат право след срока да ме съкратят. След този шестмесечен срок мога ли аз да направя нещо, например да си внасям сама осигуровки, за да взимам нещо. Съмнява ме, че ще ми дадат да подпиша безсрочен договор.