Никъде няма законово основание за подобно твърдение.
На какъв текст от ЗДДФЛ се е позовала служителката?

Той ми се обади, след като вече беше подал декларацията и само ми преразказа коментара. Не му е дала законово основание. 
Физическо лице получава доход от наем за цялата година през четвъртото тримесечие и не му е удържан авансово данък.
Днес при подаването на декларацията служителката казала, че не може целия доход от наем да се попълни в графата за получена сума през четвъртото тримесечие. От НАП нямало да му признаят отстъпката от 5%.  Има ли основание за подобно твърдение? Аз не виждам проблем, но знам ли.....
Благодаря! Тъкмо щях да пиша, че съм намерила отговора ::)
Нещо ми стана много объркано с това изравняване.
При положение, че  лицето има доходи, да речем, и от наем и  от продажба на дялове, като облагаемите доходи от наем са да кажем 800лв, а от продажба на дялове 6000лв ще има ли проблем да се посочат внесените здравни осигуровки и тези за довнасяне в приложението на доходите от наем и така да се намали общият облагаем доход?
Лице е самоосигурено по чл.40, ал.5, т.1 от ЗЗО и през годината единственият му облагаем доход е от продажба на дялове.  Съгласно указанията в Таблица 2 за годишното изравняване ще трябва да довнесе здравни осигуровки.
Не мога да се ориентирам къде в данъчната декларация ще може да посочи размера на внесените през годината вноски, както и тези за довнасяне - за намаляване на облагаемия доход?
Според мен отпадането на чл.94 от ЗКПО е заради въвеждането на единната сметка/поне така се надявам/. Няма да може да се приспадат следващи авансови и годишни вноски за КД, но би трябвало да могат да се приспадат другите задължения на фирмата по единната сметка, което ще стане едва след подаване на годишната декларация.