Благодаря ви за инфото, момичета!
Явно ще се наложи бабата да поработи още един месец, за да може бебока да направи 1год.
От прочетеното виждам, че бабата ще трябва да я водят, като на работа за периода , в който взема майинството и че когато нейния работодател подаде докумнетите към НОИ моя работодател трябва да направи същото, въпреки факта, че не съм се върнала все още на работа.

Само още един последен въпрос - когато бабата получава майчинството ще получава ли в пълен размер пенсията си или греша...

Отново ви благодаря, че ви има, защото ми е трудно с бебока да ходя до НОИ, а по телефона ме отрязват....
Здравейте!
Аз лично не разбрах Вие какво ще правите от м.04 до м.08?
Исках да прехвърля майчинството на бабата, която е работеща пенсионерка до края на м. 04.14г., защото, като чета трябва да е работила по трудов договор и да има внасяни осигуровки за ОЗМ, а тя ще работи само до края на м.04, а ми се искаше да си погледам още детето поне докъто направи годинка. За това се получава този луфт от 3 месеца. Просто ми се обадиха, че трябва да се върна на работа. Предполагам, че няма пречка, че към момента, когато прехвърлям майчинството, т.е. м.04 - детето няма да е навършило годинка!

Хм, доколкото разбирам, бабата ще остане без работа април.
И какъв е смисълът да й се прехвърля отпуска, като обезщетението е едно - без значение кой го взима!
А и "бабинството" ще се прекрати, щом бабата ще е без осигуряване.
Бабата ще остане без работа м.05,14г. Исках да го прехвърля, заради изискването бабата да е работила предходния месец на труд. договор...
Какво имате предвид "А и "бабинството" ще се прекрати, щом бабата ще е без осигуряване."
Благодаря Ви за бързия отговор.
Доколкото Ви разбрах, ако бабата е осигурена за ОЗМ  няма да са проблем тези 3месеца - аз си мислех, че в НОИ следят по някакъв начин дали съм започнала работа и тогава да разрешават майчинството на бабата - ще се радвам наистина ако мога да го прехвърля м.04, когато за последно ще работи бабата и да започна работа м.08. Лека вечер!
Здравейте!
Тъй като бабата(пенсионерка) ще работи до края на април, а се налага да се върна на работа м. август се чудех дали има някаква възможност да и прехвърля майчинството. т.е. има разлика от 3 месеца, които май ще създадат проблем....
Предполагам, че не мога да и го прехвърля преди да съм започнала работа....
Моля за Вашето мнение! Предварително Ви благодаря за отделеното време!
Значи намерете от счетоводството нетните суми на заплатата и впишете тях. Калкулаторът тях ги изчислява в общия случай, но е възможно да има разлика с декларираното от счетоводстовото Ви. Пишете пак, ако има разлика, за да търсим.

Здравей, Katya! Днес говорих с жената от ТРЗ - и както тя ми обясни може би разликата идва от факта, че на нас във фирмата ни се полага годишно опред. сума за зъболекар, която влиза в брутната заплата, но  тя се взема предвид само при пенсионното осигуряване, но сумата не се използва за база при изчисл. на ср. дневното нетно възнаграждение - явно от там произтича разликата.  :give_rose:
1.   Във файла, който сте ми изпратила (първия шиит) виждам заложено 80%, а не 100% както Ви посъветвах по-горе.
Аз Ви изпратих файла, в който съм си нанасяла и получените обезщетения от НОИ. След това направих и изчисленивто със 100% - разликата е няколко стотинки в средно нетното възнагр.(Сума НТВ)

2.   От къде взехте данните за осигурителен доход, брутна и нетна заплата? – тук може ли да нямате точните Ви данни? Много е важно счетоводството какво е декларирало в НОИ.
Сумите на брутната заплата съм взела от сайта на НОИ и си мисля, че тази е сумата, която фирмата би трябвало да е декларирала, като бруто осигур. доход, но може би греша.... Нетната заплата, получавам чрез бутончето на калкулатора.

Намерете справката за осигурителния си доход от сайта на НОИ (а не за обезщетението) и го попълнете много внимателно. И в месеца, където попълвате болничните, избирате 100%. Само един болничен ли имате през цялата бременност?
Влизам с ПИК кода в НОИ и съм нансяла сумите месец по месец в калкулатура(проверявах си няколко пъти сумите, да не би да съм допуснала грешка). Онтосно болничния - да имам само един болничен за целия период от м.04,2011г. - м.03,2013г. и съм нанесла сумата от сайта на НОИ.

При Вас средното дневно се образува от нетното трудово НТВ, които данни обаче за нетна заплата НОИ ги взима, от това което счетоводството е декларирало при тях. Това нетно, мисля че в сайта на НОИ няма как да се види.
Най-добре е може би да питам в личен състав, каква нетна сума са декларирали - аз мислех, че декларират брутната сума и от там, както е по калкулатура получават нетната....
Много Ви благодаря за бързия отговор и отделеното време. :give_rose:

Здравейте, като за начало грешката Ви при попълването е, че трябва да изберете 100% за болничния, а не 80% щом взимате сумата от данните си от НОИ, защото там са дали размера на осигурителния доход, а не размера на самия болничен.

Ако желаете изпратете ми данните си на katya@kik.bg, за да ги прегледам. Копирайте и статичен линк с Вашата калкулация, за да видя какво точно попълвате. Статичен линк се намира под самата калкулация, но след като сте попълнили данните и натиснали бутона Изчисли.

Моля да ме извините за забавянето във времето, Katya питах Ви на личния имейл!
Посочих 100% на сумата на болничния, както ме посъветвахте, но отново не получавам тяхната сума...
Здравейте!
Използвах калкулатора за майчинство: http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php, и след като сравних сумите, които са ми превели от НОИ и тези от калкулатура виждам, че сумите от НОИ са по-малки. Бих искала да ви попитам дали някоя от вас знае как точно се изчислява среднодневната нетна сума на ден - тъй като виждам, в сайта на НОИ, че именно там е разминаването - те са ми изчислили по-ниска средно дневна нетна сума. Принципно ми е ясно, че сумата на нетната заплата разделена на бр. на дните би трябвало да дава ср. днев. сума, но нещо не ми излизат сметките, а ми се иска да съм наясно, за да отида да се разправям със служителка от НОИ. Сумите  на брутната заплата  съм вземала от сайта на НОИ и имам само един болничен за периода м.04,11 - м.03,13г., чиято сума отново съм нанесла от сайта на НОИ в колона болнични на калкулатура(80%) - да не би да трябва да нанеса някаква др. сума на този болничен в калкулатура, а не тази от сайта на НОИ - може би някъде греша.... Ще ви бъда благодарна, ако някой се е сблъсквал с този проблем, т. е. а има разминаване между сумите, изчислени от калкулатура и тези получени от НОИ. Така ми се получава, че ми превеждат по-малка сума и това ме притеснява...
Предварително ви благодаря за отделеното време!  :flowers:
Здравейте!
Използвах калкулатора за майчинство: http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php, и след като сравних сумите, които са ми превели от НОИ и тези от калкулатура виждам, че сумите от НОИ са по-малки. Бих искала да ви попитам дали някоя от вас знае как точно се изчислява среднодневната нетна сума на ден - тъй като виждам, в сайта на НОИ, че именно там е разминаването - те са ми изчислили по-ниска средно дневна нетна сума. Принципно ми е ясно, че сумата на нетната заплата разделена на бр. на дните би трябвало да дава ср. днев. сума, но нещо не ми излизат сметките, а ми се иска да съм наясно, за да отида да се разправям със служителка от НОИ. Сумите  на брутната заплата  съм вземала от сайта на НОИ и имам само един болничен за периода м.04,11 - м.03,13г., чиято сума отново съм нанесла от сайта на НОИ в колона болнични на калкулатура(80%) - да не би да трябва да нанеса някаква др. сума на този болничен в калкулатура, а не тази от сайта на НОИ - може би някъде греша.... Ще ви бъда благодарна, ако някой се е сблъсквал с този проблем и знае как точно работи калулатура. Предварително ви благодаря за отделеното време!  :flowers: