И аз благодаря най-сърдечно на Katya за отделеното време!

Ако съм разбрала правилно и от до тук изчетеното във форума си вадя изводите, че:
1. Ако детето се роди в Бг и майката иска да взема майчинство от българската държава (а не в чужбина, където е живяла и се е осигурявала) то тази майка трябва да има 12 месеца стаж на трудов договор в Бг през живота си (а не непосредствено преди раждането) като този стаж може да се натрупа и по време на майчинството,
2. Трябва поне 1 ден преди 45 дневния болничен преди термина да е назначена на трудов договор с осигуровки (т.е. в момента на излизане в болничен тя трябва да се води назначена на трудов договор)
3. Размера на майчинството (за 1та годинка на детето) се определя от доходите, върху които майката се е осигурявала в Бг през последните 24 месеца преди раждането. Ако тя се е осигурявала в чужбина - се взема минималната работна заплата за БГ. За 2та годинка на детето така или иначе при всички случаи сумата е равна на минималната работна заплата, независимо къде и как се е осигурявала майката.

Дано тази информация послужи и на други майки и дано не съм объркала някого :) Поздрави и успех занапред с прекрасния форум!!!
Привет и от мен и поздрави от Германия! Първо поклон  :give_rose: и едно много голямо благодаря  :thankyou: за полезното инфо във форума и че се стараете да отговаряте на всеки!!! трудоемко, но много благородно!

На страница 31 във тази тема едно момиче (Благовеста Георгиева) е задала много хубав въпрос, но доколкото виждам не е получила отговор, а въпросът ѝ е много интересен за мен и предполагам и ще става все по-актуален - надявам се все повече мами да започнат да се завръщат в БГ, за да си гледат бебчетата.  :more_bg: Може ли да ни кажете на мен и на нея какво следва от това ако сме се осигурявали в чужбина, признава ли се нещо, на каква база изчисляват от НОИ майчинството - едва ли ще ми платят 90% от немската ми заплата...  :icon_question: и дори да ни признаят годините, в които сме работили в чужбина като стаж, заплатите които сме вземали в чужбина (в случай че това е 24 месеца преди термина) ще послужат ли за база за изчисляване на майчинството?

Благодаря Ви предварително!