Здравейте,
имам колеги , които  се пенсионираха без да напуснат предприятието в което работят.но сега вече искат да им бъде пректратен трудовия договор , за да могат да си вземат обещетение- 6 заплати.Въпроса ми е по кой чл.трябва да ги уволня?
за да знам какво трябва да му удържам
Здравейте,трябва да направя гражд.договор,обаче лицето е самоосигуряващо се и пенсионер.Може ли някой да ми каже как трябва да напиша договора-само самоосигуряващо се или само като  пенсионер ?
Благодаря
няма условия,казват политиката на фирмата била 45 дни след издаването й
Здравейте,
 нашата фирма издава фактура по банков път-
до колко дни получателя на фактурата трябва да я плати?
Къде мога да го прочета?
Благодаря
искам да попитам при разведени родители единия от които е в неизвестност /бащата/как ще може майката да се възползва от това облекчение по чл.22в,ал.8,като в закова пише ,че единия от родителите трябва да попълни декларация ,че се отказва от облекчението за  ДОД.
Във справката на НАП излиза ,че е на срочен тр.дог.до 05.03.2015г.Интересува ме ,ако го подам  с днешна дата ,считано от 01.09,2015г.,дали НАП ще ми наложат глоба някой знае ли?Благодаря предварително.
Във връзка със срочен ТД до 05.03.2015г.е пропуснато да се подаде уведомление по чл.62 за превръщане на срочния ТД в безсрочен.Съгл.чл.69 от КТ труд.договор със срок се превръща в безсрочен ,ако служителя продължи да работи след изтичане на уговорения срок.
Въпроса ми е :
На какво основание трябва да бъде направено Допълнителното споразумение към договора и от коя дата  за да няма проблем при подаването на уведомлението?
 аз така съм го направила , но тъй като трябва да поясня на една институция защо така съм го направила исках да разбера дали правилно съм постъпила.Значи не съм сгрешила така ли?Защото служителката ми казва ,че за първи път чува някой да практикува така.
Здравейте ,
пример:
имам гражд.договор , който е сключен на 05.03.2015г.и срока на изпълнение е 20,05,2015г.,а плащането се извършва на 27,05,2015г..Трябва ли да внеса авансово ЗО,ДОО, и ДОД и да поискам от лицето декларация от друг работодател за преизчисл.на данъка  и осигуровките, тъй като периода на изпълнение е доста голям ? Къде мога да прочета какво да направя?
Тъй като отпадна изискването за прекратяване на труд.правоотн.при подаване на документи за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст,лицето как ще получи 2 или 6 брутни заплати .
Трябва да направя служебни бележки по гражд.договори за 2014г.Въпроса ми е: кои бележки трябва да направя тези новите които са публикувани в сайта на НАП или тези които са по тримесечие.?а за служ.бележки за дохода по трудови договори дали важат тези от миналата година или трябва да попълваме пак новите.?
Здравейте,имаме жена ,на която трябва да се изплати сума по граж.договор,обаче тя в момента е по майчинстово 2-ра година преди да излезе по майчинство е била самоосигуряващо се лице.Може ли да ми кажете дали трябва да попълни декларация като самоосигуряващо се лице и да не и удържам нищо или да я водя както пенсионерите и да и удържа само ДОД без други никакви осигуровки.?
Благодаря ви!
Здравейте,
имаме жена ,която беше по майчинство и октомври мес.то вече изтече.Пуснахме и платения годишен отпуск за 2-те години,и сега  тя обаче иска да не се връща на работа докато детето не навърши 3 години даже и повече.и трябва да и пусна неплатен год.отпуск.Въпроса ми е -
1.Колко време може да е в неплатен отпуск,/1,2,3...и т.н.години/?
2. Признават ли се 30-раб.дни за труд.стаж,
3.Подават ли се някакви документи в НОИ
на колега почина супругата му и шефа реши да му даде парична помощ,какви документи трябва да изготвя?.Благодаря
Моля , да ми кажете по кой чл.работодателя има право да пусне в неплатен отпуск служител или работник?Благодаря