Здравейте, проверката ми мина, без да ме глобяват, като инспектора ме задължи да подам в НАП със задна дата уведомление за назначаване, като приложа предписанията му, за да не ме глобят пък в НАП и да го освободя още същия ден, като му издам заповед за освобождаване. Съзнавам, че това са абсолютни глупости и закона е ясен и недвусмислен в случая, но реших да не губя повече време с този случай и да му изпълня абсурдните предписания. Имам книга за встъпителния инструктаж, от която е видно, че лицето не я е подписало, защото не е започвало работа при нас. Стигна се дори до там, че издирихме самия работник и го заведохме при инспектора той лично да му каже, че никога не е работил при нас, обаче в ИТ работят малоумници, честно ви казвам. Извинявам се, че така се изразявам, но този инспектор ми загуби цяла седмица разтакаване по институции за една глупост.
Благодаря ви, ще обжалвам непременно, защото считам, че в случая инспектора няма никакво право да ми пише такова предписание и да ме кара да назначавам работник със задна дата и да го водя на работа един ден, да му начисля заплата и осигуровки, при положение, че той въобще не се е появил. И по телефона ми казва, че можело да го освободя и по-късно, когато си реша, като че ли това е тука пазар и се пазарим сега за колко време да е назначен въпросния работник....
Здравейте колеги! Имам проблем с Инспекцията по труда тези дни  :smile1: На 2.09.2013 назначавам във фирмата работник, който трябва да постъпи на работа на 03.09.2013г. На 02.09 се сключва договора, подписва се от двете страни и уведомлението по чл.62, ал.5 от КТ се подава в НАП още същия ден. Работника трябва да постъпи на работа във фирмата на 03.09, обаче той не идва в този и в следващите дни и аз заличавам трудовия договор в НАП на 10.09. До тук смятам, че не съм извършила нищо в нарушение на разпоредбите. Не идва работника на работа, т.е. той не встъпва в трудово правоотношение и аз заличавам договора. Миналата седмица обаче идваха на проверка от Инспекцията по труда. Обърнаха особено внимание именно на този договор. Според инспектора аз нямам право да заличавам договора, тъй като в договора било пишело "Лицето постъпи на 3.09. на работа". Договорът е типова бланка, такъв излиза от ТРЗ-програмата ми и не съм обърнала внимание, че вместо "ще постъпи" пише "постъпи". Но смятам, че дори и да пише така, има дати, от които е видно кога е сключен договора и кога работника трябва да постъпи на работа, както и от Уведомлението също се вижда на коя дата е подадено в НАП. Според този инспектор обаче нещата не били такива и щом имаме подписан договор с този работник можело да се счита, че трудовото правоотношение е възникнало. А според КТ първо се подписва договора от двете страни и едва когато той е сключен, тогава се подава Уведомлението в НАП. Същият инспектор ми е написал предписание да назнача със задна дата отново този работник и после да го освободя пак със задна дата, като срока за изпълнение на предписанието беше до 30.09. На 26.09 написах писмено обяснение на този инспектор, в което излагам целия случай /отново/, тъй като той няма основание въобще да ми пише такова предписание. Днес той ми се обажда по телефона и ми каза, че тъй като не сме изпълнили предписанието в срок, щял да ни глоби. Кажете ми има ли основание да ми пише предписание за това и после да ме глобява защото не съм го изпълнила?