Здравейте, Ирена,

благодаря много за изчерпателния отговор. След като прочетох директива 282 се убедих и аз, че мястото на изпълнение е там където получателят извършва своята икономическа дейност. Също така стойността на услугата възнамерявам да отнеса в дневниците за продажби по ЗДДС в колона по чл. 69, ал. 2? Правилно ли разсъждавам?

Поздрави,

Христо
Здравейте, Христо!

Не става ясно за какви разходи става дума и какво отношение има швейцарската фирма към извършваната от Вас услуга на руска фирма :(

Здравей, Ирена,

допълнително разбрах, че фирмата в швейцария е регистрирала въпросната фирма в Русия един вид като поделение. Един вид искат централата - швейцарската фирма да поеме разходите. Аз съм поискал допълнителни документи удостоверяващи връзката между швейцарската фирма и руското поделение както те казаха. Относно разходите това е извършване на услуга (оценка) от одитор по качеството на опасни товари.

Благодаря много за отделеното време!
Здравейте,

За да не правя нова тема, имам казус във връзка с това дали да се начислява ДДС или не. Казусът е следният:

Българска фирма регистрирана по ЗДДС в България извършва услуга в Русия на руска фирма регистрирана в Русия и е данъчно задължено лице в Русия. Швейцарска фирма обаче регистрирана като данъчно задължено лице в Швейцария иска да поеме разходите по оценката, като фактурата бъде издадена на нейно име. Въпросът ми е, трябва ли фирмата  регистрирана в България да начислява ДДС или не. Ако не трябва съответно какви документи да изискаме от руска и швейцарска страна за да оправдая това, че не съм начислил ДДС във ф-рата за продажба.

Благодаря Ви предварително за помощта!

Поздрави,

Христо
Здравейте!

Имам следното питане като предварително благодаря за компетентното Ви мнение.

Българска фирма, която извършва оценки по международни спедиторски стандарти командирова своя служител в Германия. Има уговорка насрещната страна да поеме разходите за квартирни въз основа на имейл кореспонденция. Имам следните въпроси:
1. Може ли имейлите да служат като доказателство за това, че е изпълнен чл. 4 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.
2. След като насрещната страна поема разходите за квартирните, може ли да си призная разход в двоен размер на дневните в Заповедта за командировка или трябва да се придържам към чл. 20 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина и да изплатя 30% от полагащият се размер на дневните съгл. приложение 2 за съответната страна? В нашия случай това е Германия.