код 306- свободна професия
кол.5.3. и 5.4.
Приспадат ли се авансово внесените ОВ /в/у 420лв./ в прил.3?
ГД са за периода от м.04 до м.07, ЗП през цялата година. Застр. агент от м.09 до днес. За ГД е говорил с възложителите и техния отговор е, че  винаги така са процедирали и не са имали проблеми до сега. Но след тези Ващи коментари, си мисля, че аз ще имам проблеми и то големи. Ако някой има подобен случай, моля да сподели!

Да "събудя" темата, и при мен има същия случай, само че ГД са за други периоди.
Не мога да разбера до кога някои хора ще осгуряват СОЛ по ГД, въпреки че, със сигурност са уведомени за това предварително. Може би, наистина ще се наложи да се направи корекция, както е според публикувания отговор от ХХХХХ« -: 08.03.2015, 18:46 », но кой трябва да задължи Възложителите за това ?  Моля знаещите за помощ! :excl: :excl:
Твоят случай е от Приходите се махат 25%, после се приспадат внесените осиг-ки и разликата е дан. основа за облагане с 10%...................

Използвам темата да Ви попитам за мой подобен случай: СОЛ с патентна дейност от м.12.2014г. е таксиметров шоьор към друга фирма, но с рег. касов апарат с неговия ЕИК, патентната дейност не е прекратена. Въпросъ ми е освен прил.7 към ГДД, трябва ли да има иприл.3 и с кой код; и в Спр. за ОД в кои колони, ако има изравняване, да се декларират?
Доколкото разбирам имате намаление на ДДФЛ за това лице с ТЕЛК.Сега ще подадете обр.1 с код К , но следва да подадете и обр.6 с промяната на ДДФЛ. При коригиране на ДДФЛ в намаление ще подадете обр.6 с код К и правилната сума на данъка. В записа и датата следва да е същата като на редовно подадената.  Не подавате обр.6 за осигурителните вноски, които не се променят .:smile1:

 Тъй като корекцията на Д обр.1 е  за м. 01.2015г., Д6 за ДДФЛ за м.01.2015г. още не е подадена, за това мисля, че не трябва да подавам обр.6 с код К.
/ Искам да уточня също и, че няма други наети лица във фирмата./
Според мене - не, защото системата би Ви дала съобщение, че нямате равнение на обр.1 и 6 / ако записите се дублират /. А с коригиращата обр.1 сега, доколкото разбирам, няма да подавате промяна на други позиции освен ДДФЛ. Наистина при обр.1 с код К при тестване не дава съобщение, че е коригиращ запис.

Благодаря много delphine, съветите Ви внаги са много ценни за мен! 
С коригиращата обр.1 няма да подавам друга промяна освен за ДДФЛ и Нетно възнаграждение. Според ме не трябва да подавам и Д6. Правилно ли разсъждавам? 
След последната промяна на Д 1 при мен се появи следния проблем:
Трябва да подам корекция на Д 1 за м. 01.2015г. на едно наето лице през м.01.2015г.,
поради късно представено решение на ТЕЛК за 66% инвалидност.
Записах корегиращата Д1, но когато правя проверка от файл, не се изписва  "Брой приети записи - корекции", а редовни.
 Възможно ли е, ако я подам така да дублирам записите?
Скрит текст :

Не мисля, че е правилна идеята да "нагодите" декларацията на лицето към погрешното изискване на дадена институция.

Благодаря за бързия отговор. Имахме почти същия случай, сега не си спомням за 2008г. или 2009г. беше и наистина от НАП възстановиха надвнесените суми на лицето. Но тази Старши инспекторка по приходите е толкова "прецизна", че не знаем как ще се разберем с нея?! Представете си, тя изпрати Задължителни предписания за кор. на Д1, с тридневен срок, лично на няколко наши  клиенти.
Аз за пръв път "чувам" да искат да се доказват доходи за заверка на книжка при задължителното осигуряване на минимума на СОЛ.

Има ли упражняване на дейност
има и задължение за осигуряване / поне на минимума / независимо от резултатите от тази дейност .

Аз също, но отказа е факт. Може би, в НОИ имат някакви нови указания!  Имаме идея да подадем кор. ГДД за 2013г. с "измислен" доход, но още я обмисляме. Ще сме благодарни, ако някой предложи и други идеи! 
На минимума ли се е самоосигурявал този ЗП ?
Да.
Тогава попълнете в приложение 3, част 1, таблица 1 вида дейност, код, площ, среден добив и в графата за доход пишете 0. А в част 2 отразете внесените осигуровки и така подавайте.

Днес ми върнаха ОК на ЗП с отказ за заверка с мотив, че /цитирам/ "трябва да доказва доход" 
Какво правим в слуая?
Хиляди благодарности, irenabrili за светкавичния отговор. Мислех си, че  Образец 1020 е само за ЕООД, ООД и СД... и за това го прегледах, признавам си, много бегло.
 Знаех си, че мога да разчитам на Вас. :smile1:
Привет!
Имам следния казус по темата: ЕТ на патент, от м.02.2014г. достига 50 000лв. оборот.
Регистрирано е по ДДС. Към края на м. 06.2014г. се очертава печалба за над 20 000лв.
Собственикът иска да внася авансови вноски, но в Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, не откривам на кое основание да се подаде!?!
Благодаря, dalila, че се отзовахте на питането ми, но не мога да определя правното основание. Ето фактите, които са ми известни: 
Както споменах вече, дейността е Рибно стопанство. ЗП иска да си направи ферма - цитирам неговите думи "за да си направя ферма, трябва да имам фирма".Направи си ЕООД и сега трябва да започне да работи с него.



На какво правно основание минава ЗП към ЕООД?

Проблем ли ще е aко лицето е поискaло неплaтен отпуск от втория рaботодaтел, a при основния плaтено мaйчинство?

При това положение, може да бъде отказано от НОИ да получава обезщетението за майчинство, ако не веднага, то в последствие може би ще трябва да го върне!
Да побутна лекичко темата. Много ли е сложен въпроса?
 Здравейте, регистриран ЗП -фл, с едно назначено лице ще започва същата дейност /Рибно стопанство/ с ЕООД. Трябва да "прехвърля" това лице от ЗП в ЕООД, но не мога да определя,  кое точно основание да посоча. Мисля, че е код 7/чл.123,ал.1,т.5/, но не съм много сигурна. А може би, е по- правилно да се подадат две уведомления едновременно, съответно за прекратяване и назначаване?
Моля, ако някой е имал подобен случай да сподели.
Благодаря предварително.
Мисля, че бяха безсрочно но... сега не е край мен номенклатурата. При ликвидация  се предават в НОИ заповеди, които имат отношение към назначаване, освобождаване, промяна на длъжности и промени в работното време имащи отношение към изчислямаве на осигурителния стаж и доход за пенсиониране.
 
  Точно по този повод днес имах телефонен разговор с представител на Осиг. архив за предаване на - цитирам:
 1. ВЗ
 2. Лични досиета, съдържащи:
    - Тр. договори;
    - Доп. споразумения, ако има такива;
    - Заповеди за освобождаване;
    - Заповеди за неплатен отпуск, без право на стаж.
 ПП Всички работници са уволнени отдавна.

  Преди около две седмици беше направена и проверка от НОИ и тогава поискаха и Регистъра за болнични листове на фирмата.
 Прави са premier7008 и svetlakercheva!
 :wink1: :good:Успях!!! И начина е: едновременно трябва да се подадат заличаващи и редовни нови д1 и отметка за неподаване на обр.6
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ!!!
А поради каква причина бяха отхвърлени заличаващите?
Поради неспазване на изискването за съответствие в данните, подавани с Д1 и Д6
Може би едновременно трябва да се подадат заличаващи и редовни нови на д1, за да се запази равенството, а не първо заличаващите, после редовни.

Нали пишете, че и новите редовни в последствие не са ви приети, значи не е удвоена сумата.
Удвоена е по Д1, не по Д6, според мен!?
Имах и такава идея за едновременно подаване, но прочитайки внимателно "Коментара на новото в Наредба Н-8....", а именно "След като се заличи подадена д-я, се подава нова с коректни данни.............", реших да не рискувам. /Преди 01.01.2014г. до колкото знам не можеше да се подават едновременно  заличаващи и редовни Д1./ А и системата, тези дни явно беше много натоварена, може би, поради крайния срок за подаване на ГД и отговорите идваха на следващия ден след подаването.
Очаквам още идеи, които ще пробвам след празниците!
Благодаря предварително!