Данъкът, включен в Декларация  6 за м. Декември 2022 е платеният данък за м. Ноември, а осигуровките  са си за м. Декември. Аз правя корекция само на осигуровките, защото данъкът за м. Ноември е верен.
В крайна сметка разбрах как става. Като съм подавала коригиращата Декларация 6 съм включила и данъкът за Ноември месец и затова ми е връщало корекцията. При корекция се включват само верните суми на осигуровките и не се включва данък.

Благодаря на всички отзовали се!
Здравейте! При подаване на данните за м. Декември 2022 г. е объркана майка, която все още е в майчинство като е подадена като редовно работеща. Може ли някой да ми каже как се коригират Декларация 1  и Декларация 6, тъй като при подаване на коригиращи данни ми изписва, че срокът бил до 31.01.2023 г., а в същото време чета, че имам възможност да коригирам -  "Декларация образец № 6, подадена от работодателите, може да се коригира до края на втория месец считано след месеца на възникване на задължението за подаване на декларацията". Не знам как става технически това
Здравейте,
Как се облага земеделски производител, който до текущата година е бил облагаем с признати разходи? През юли 2021 г. се регистрира по ЗДДС и до месец юни /включително/ е внесло авансови вноски на база 60 процента признати разходи.
Здравейте Angel Halembakov
Благодаря за препратката. Аз това го прочетох, но то не отговаря на въпросите, които съм поставила. Тук е написано общо, а има доста въпроси, които въобще не са засегнати. Например с нежеланието на наследникът да приеме част от работниците. Другото, което не е заложено, е годишната данъчна декларация за 2020 г. Надали за първи път има подобен казус.
Видях някои стари коментари, но не отговарят на всичките ми въпроси. Затова създавам нова тема.
На 01.04.2021 г. почива собственик на ЕТ. До този момент не е осъществено годишно приключване на ЕТ за 2020 г. и не е подадена ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г. ДДС декларацията за месец март 2021 г. също не е подадена. Декларациите за месец март 2021, относно осигуровките на назначените работници, също не са подадени.
Предприятието е поето от един от двамата наследника, който е племенник на починалия /няма собствени деца и съпруга/ в края на месец април 2021 г. Наследникът има свое ЕТ и  няма необходимост от вписване в Агенция по вписванията. Въпросите, които възникват са следните:
1. ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г. следва ли да се подава и какъв е редът за това? Булстатът от датата на смъртта е заличен и подаването на ГФО в статистика реално е невъзможно.
2. ДДС декларацията за месец март 2021 г. по ЗДДС следва да се подаде на хартиен носител и файл от наследникът правоприемник до 6 месеца от смъртта на собственика на ЕТ. Какъв Булстат и представляващ се посочва?
3. Какъв е редът относно работниците, които са били при починалия собственик на ЕТ-то? Наследникът има намерение част от тях да не останат на трудови правоотношения при него. Въпросът ми е повече за тези, които няма да останат, защото не ми е ясен редът, по който трябва да се оформят документите на неназначените лица. Кой освобождава, по какъв член, какви документи се издават и кой подписва формулярите и трудовите книжки?Има ли право след като продължава дейността на ЕТ-то да не назначи част от работниците? Промеждутъкът от 1 месец и вече 10 дни как се оформя, така че работниците да не са в нарушение при подаване на Декларация обр. 7 за здравните осигуровки, какви документи се оформят за Бюрото по труда, от чие име и кой подписва?
Отправила съм това като запитване в НАП, но ако някой вече се е сблъскал, ще съм благодарна да помогне в този казус.
Жена работи /на 4 часа/ и живее в Италия. Има възможност да работи дистанционно /чрез интернет обработка на информация/ за фирма в България. Фирмата в България иска да я осигурява на 4 часов трудов договор.
В трудовият договор в България как следва да се отрази местоработата по ЕКАТТЕ?
След като живее повече от 6 месеца в Италия, тя би следвало да се отчита като местно лице там. Българските осигуровки и данъци, които плаща върху дохода как ще се отчитат и декларират в България – ще се подава ли Годишна Данъчна Декларация по чл. 50, защото ще има доходи от трудова дейност и в Италия?
Ако подава ГДД по чл. 50 в България, какви документи трябва да представя от Италия?
Как следва да се попълни трудова книжка на такова лице?
Според мен тя би трябвало да се води трансграничен работник, който е местно лице на Италия.
Данъчният служител по проверка иска пари на клиента ми - съответно не му бяха дадени, но и няма как да докажем, че са искани такива. "Разказа ни играта" от справки и в крайна сметка си написа протокола и всичко свърши. Въпросът ми беше при бъдещи проверки имаме ли право да сменим данъчния, заради вече тенденциозно отношение, защото си каза, че ще ни спука дупетата от проверки.
Мога ли да откажа да представя документи по проверка /не става въпрос за ДДС възстановяване/, като в случая основанието ми е, че данъчния служител е тенденциозен и честно казано предпочитам пълна данъчна ревизия? Как се процедира, ако е възможно?
Имам такъв въпрос. Може ли да откажа да представя документи при данъчна проверка /не става въпрос за ДДС възстановяване/ и как става това, ако е възможно? Това е проверка и честно казано предпочитам пълна данъчна ревизия, отколкото да ме проверява в случая конкретен данъчен служител.
Да, но досега съм се занимавала само със земеделски производител, който не изравнява осигуровки.
Работи самостоятелно /примерно фризьор/ като ЕООД. Извършва услуги, взема пари за това и в края на годината фирмата формира печалба. Тази печалба в следващата година се разпределя като дивидент. Трябва ли да плаща някакви изравнителни осигуровки, освен тези, които е платил през годината авансово като самоосигуряващо се лице?
Надявам се да ме разберете правилно, не задавам два пъти въпросът, просто опитвам да поясня така, че да получа най-точният отговор за казуса ми.

Благодаря!
Личният труд на едноличния собственик подлежи ли на някакво специално осигуряване или трябва да се осигурява само като самоосигуряващо се лице. Няма сключени договори за управление със себе си и не са предвидени възнаграждения за положения личен труд.
Какво разбирате под доход на физическо лице, единствено собственик на фирма?
Той е единствен собственик на фирмата, а печалбата на фирмата е реализирана само с дейността на собственика. Доходът всъщност ще е разпределения дивидент.
Собственик на ЕООД работи самостоятелно и като самоосигуряващо се лице се осигурява върху 550 лв./примерно/. В края на годината фирмата регистрира печалба в размер на 15000 лв./примерно/. Трябва ли собственика да изравнява осигуровки с ГДД по чл. 50 , при положение, че по регистрация в търговския регистър няма Договор за управление /глупаво е според мен едноличен собственик да сключва такъв/, но пък извършва лично дейността си /няма нает персонал/. Ако трябва да изравнява на какво основание и на какъв доход?
Много неща прочетох по темата и е доста объркващо. Ако може пратете и някоя препратка към законово основание за изравняване.
Благодаря - точно така стана. След това, обаче, за да може да се подаде и Годишната декларация по чл. 50 на човека, ще трябва още една регистрация - само че по ЕГН
Да, обаче, когато електронния подпис е на юридическо лице /в случая упълномощено лице - юридическо лице/ изписва грешка, че исканите права не могат да бъдат предоставени на физическо лице /вписано в заявлението/. Ако представя земеделския производител като юридическо лице с БУЛСТАТ - ЕГН-то - дали ще стане?