Здравейте, искам да участвам по един проект. От там ми искат документ от НАП, че като самоосигуряващо се лице, в момента на записване се наблюдава липса на трудова дейност. Може ли да ми кажете какъв документ да занеса и трябва ли да подавам заявление за прекъсване на дейността, след като съм в майчинство?
От другия месец съм в майчинство, но тъй като съм СОЛ ще трябва да продължа да си подавам декларации. Въпросът ми е какво трябва да попълвам в тях като стойности?
Също за НОИ какво трябва да нося, за да влезе в сила майчинството и може ли някой друг да занесе документите без пълномощно?
Последен въпрос: Отпускът по бащинство от кой ден започва: на раждане на бебето или на изписването му?
Здравейте, аз съм СОЛ от 2 години и от октомври излизам в майчинство.
Проблемът е че последните месеци имах болнични и тъй като сама си правя декларациите за осигуровките нещо съм ги оплела. Като проверя в сайта на НОИ какво ще ми е майчинството ми дава извадка за нетно, брутно и осигуровки и че има разлика в сумите.
1. Може ли заради тези неточности да ми откажат майчинство?
2. По какъв начин да ги оправя или да чакам януари за изравнителната декларация?
Благодаря за отговора, явно грешно съм разбрала клетките, номи правеше впечатление, че и осигуровките ми бяха по-високи - сега разбирам защо. Като се приеме в НАП ще пиша всичко ли е ОК.
Имам проблем, предните 2-3 месеца подавам декларации и ми ги приема, но забелязвам, че осигурителните суми не са ок.
За месец юли трябва да подам и се чудя как да попълня:
осиг.доход 420, работни дни 21, болнични дни 15, отработени 6

т.16       21
т.16.1    06
т.16.2    15
т.17       (420/21)*6=120
т.18       4.8
т.21       (420/21)*15=300
т.22.1       8
т.31         празна??
т.34         300(преписвам сумата от т.21)

Моля, който е запознат да каже вярно ли е попълването?
Прочетох старите теми и видях,че в клетки 17, 18, 21 и 34 са ми били грешни. Ако все пак някой е наясно може ли да ми каже формулата за тях, за да съм сигурна, че съм разбрала вярно?
Имам проблем с болничния и осигуровки за Април. Самоосигуряваща съм и въведох че дните за осигуряване т.16 са 20, т.16.1 11 отработени и т.16.2 9 в нетрудоспособност. Но сега виждам, че в системата на НАП всноските по осигуровки са сходни с другите месеци, когато съм отбелязвала пълния брой дни изработени. Как да действам?
Здравейте, осигурявам се като СОЛ, издаден ми е болничен от АГ, но имам няколко месеца с неплатени осигуровки и се чудя кое най-скоро да платя за да ми одобрят болничния - здравни или ДОО? Също с какви документи трябва да ида  в НОИ при подаване?
Ще се регистрирам като самоосигуряващ се на свободна професия по минималната сума 420лв
Въпросът ми е тъй като доходите ми ще минават основно през Paypal, как след това ще се декларират, като нито ги знам тези клиенти кои са, нито адресите им че да издавам фактури? Приходите вероятно ще са от цял свят... Дайте съвет как е най-коректно спрямо закона и всички неща които трябва да направя, за да е легално всичко
Благодаря Ви за коректния и ясен отговор
Здравейте, интересува ме ако започна да се самоосигурявам за всички рискове като работещ на свободна професия върху 420лв ще мога ли да получавам майчинство без да имам трудови правоотношения и какви осигуровки ще трябва да внасям по време на бременността?
Обмислям записването като самоосигуряващо се лице, тъй като работя на свободна практика. Доходите ми са предимно от интернет, но без издаване на фактури или друг документ. Затова се чудя дали ще трябва да подавам декларация по чл.50 и какво ще вписвам в нея, ако нямам законово придобити доходи по документи?
има ли вариант сама да съм си внасям осигуровки за майчинство на база минимална работна заплата и тогава колко са помощите и какъв е размера на самите осигуровки?

Съжалявам ако съм Ви досадила, но обмислям различни варианти, а не разбирам нищо от това което е нормативно записано  :blush:
Нямам нито един ден трудов стаж. А въпросът ми беше на граждански договор дали  се водя безработна или съм с неясен статус щом не съм записана в бюрото по труда?
Какъв размер биха били майчинските помощи и т.н. при положение, че не съм работила на трудов договр година и половина преди бременността(само на граждански)? Записване в бюрото по труда би ли имало някакво значение?