добре ... но това, че стоката се продава директно на клиенти в друга държава-членка след доставката, а не на вътрешен пазар, не се ли взима в предвид?
т.е. след като стоката ми е доставена в склад - това е ВОП за които си самоначислявам ДДС и го отразявам в дневник покупки и дневник продажби с право на пълен ДК (ако разбирам правилно вашия отговор), а след това - когато продавам - това  е ВОД и основанието за неначислчване е чл. 53 и т.н.
Дали мисля правилно? :blush:
колеги добър вечер спешно ми трябва съвет относно ВОП на стока от Англия. Доставчикът е регистриран по ЗДДС в Англия.
За стоката има издадена проформа фактура с дата 22.01.2014 и осъществено плащане на 23.01.2014 с размер цялата стойност на проформата. Инвойс фактурата е издадена на 24.01.2014. Стоката пристига в склад в РБ и след това се продава на клиенти в държава-членка на ЕС.
Инвойс фактурата е с уточнение FOR EXPORT.
Въпросът ми е правилно ли е да се счита за дата на данъчно събитие 24.01. при положение, че на транспортния документ няма друга упомената дата за фактическо получаване на стоката?
Друго което ме интересува - при съставянето на протокол по чл. 117 следва ли да си самоначисля ДДС след като има плащане преди датата на данъчното събитие?
Ако не - протокол с уточнение за неначисляване ли се издава? И пак ли се включва в двата дневника? Четох ама четенето ме обърка още повече ...
Благодаря предварително за отделеното време и отговорите!!!