Здравейте,
Използвам темата, за да ви попитам следното: ЕТ с патентна и непатентна дейност. Попълвам приложение 2 и приложение 7 от ГДД, както и справка за окончателния размер ... От НАП връщат човечеца, като му казват, че трябва да подаде само едно от приложенията - или 2 или 7. Според мен не са прави, а вие как мислите?
Здравейте,
Моля за мнението ви относно следния казус:
Българска фирма, регистрирана по ДДС, изнася продукция за Швейцария, условие на доставка FCA. Издава фактура към швейцарската фирма, има ЧМР и МД. Проблемът за мен идва от това, че плащането няма да бъде извършено от швейцарската, а от немска фирма.
Какво се прави? Със сигурност не е ВОД, на какво правим с това плащане?
Здравейте,
Трябва да уточните вида на дохода от застраховки. Ако е получено   обезщетение - тогава е необлагаем доход. Но ако става въпрос за застраховка живот, за която през годините са ползвани данъчни облекчения, то изплатената сума подлежи на облагане с окончателен данък.
чл. 38 ал. 8 т.1 от ЗДДФЛ  -  С окончателен данък се облага брутната сума на облагаемите доходи от допълнително доброволно осигуряване, от доброволно здравно осигуряване и от застраховки "Живот", придобити на датата на:

1. обратно получаване на внесените суми за застраховки "Живот";
ал. 9 - Не се облагат с окончателен данък доходите по ал. 8, съответстващи на частта от вноските/премиите, за които не е ползвано данъчно облекчение по реда на чл. 19.
Обикновено застрахователите предоставят на клиентите си да попълнят декларация дали са ползвали или не данъчни облекчения и в зависимост от това, удържат или не данък.
Извинете, пропуснах, че не е регистрирано.
Благодаря ви много!
Здравейте,
Бихме ли ми помогнали? СОЛ не е внасяло осигуровки през 2013 г., независимо че е било длъжно да го стори. Как да попълня справката за окончателния размер на ОД /кол. 4/ и част ІІ на приложение 3?
Благодаря ви предварително.
На първия въпрос отговорът е 1,41, но втория нещо не ми се връзва.
Според мен, вие трябва да посочите 120,20, независимо колко превеждате на застр. компания, защото това е максималният размер, който закона позволява. Ако лицето има други доходи, ще подаде ГДД и там ще ползва остатъка /ако има такъв/. 
Благодаря, и аз така мисля, още повече, че може да се приспада още от авансовите вноски, но имах нужда от потвърждение.
Лицето няма фирма. Става въпрос точно за личните му доходи.
Интересува ме следния въпрос: СОЛ с дейност само от януари до май 2013 и с инвалидност 90% може ли да ползва целия размер на данъчното облекчение?