Нали затова се обръщам към вас, за да ми разясните,нали и вие сте счетоводители?Изложих Ви целия казус,че съм съдружник в ООД-то как да се осигурявам, и има ли значение, че на друго място ме осигуряват и съм с група инвалидност-пенсия за инвалидност, не инвалидна пенсия за изслужено време и старост и това до каква степен облекчава.
Някак си всичко много се разводни ,а толкова сбито Ви го обяснявам.
Добре, ако полагам личен труд, как ще се осигурявам във ф-та си?Какво трябва да плащам?
"Във вашата фирма, ще имате данък само ако имате изплатени суми за личен труд! Тогава няма да внасяте данък."- т.е.трябва да съм на договор ,а не самоосигуряващо се лице ли - това ли е личен труд?
"Та пенсия получаваш ли инвалидна?"-още не от тази година са ми документите.

Значи обобщено ще се самоосигурявам на 420 лв. нищо ,че ме осигуряват и на друго място място по трудов договор дължа и във ф-мата си осигуровки , но понеже съм с намалена работоспособност ще дължа само Здравна осигуровка, а данък доход не плащам всеки месец  само ,ако надхвърля годишно сумата 7920 лв. тогава дължа ДДФЛ за разликата над 7920 лв.
Правилно ли съм разбрала до тук,отговорете ми? Благодаря Ви.
Извинявам се ако съм казала нещо лошо за счетоводителите-това е трудна и отговорна професия.Търся да си изясня нещата ,за да знам как да ми тръгне ф-мата,ако разбирах нямаше да питам тук, а да си действам.
Не ми стана ясно за ДДФЛ трябва ли всеки месец да внасям или не защото съм с намалена работоспособност?
И щом така се казва човек с намалена работоспособност-пенсионер добре.Сигурно е термин в счетоводството.
Благодаря за отговора ти. Независимо, че ме осигуряват на друго място трябва и в моята фирма да се осигурявам, защото не надвишавам 2400 лева месечно т.е. на Труд.дог-р съм 400 лева и евентуално като самоосигуряващ се на 420 лв.=820 лв.Правилно ли съм разбрала?Да точно така 3-та група ТЕЛК означава намалена работоспособност 50 и над 50%. Не съм пенсионер след 1959 г.съм.При това положение какви осиг/ки трябва да плащам с намал.трудоспос.
А и не разбрах за втория човек ,който не се осигурява ,но също е с намал.работосп. как да се осигурява? Относно счетоводителите е трудно да намериш който да знае всичко трябва да са много един да каже едно друг друго а аз не познават такива.
С мое приятелче си откриваме ф-ма ООД ще сме двамата съдружници.Аз работя и на друго място,където ме осигуряват за всички рискове на трудов договор на 400 лева заплата ,а също така и имам ТЕЛК 3-та група инвалидност.Трябва ли да се осигурявам и в моята ф-ма при положение ,че вече ме осигуряват и ако трябва как?Имам ли облекчения като съм 3-та група ТЕЛК.
Моето приятелче не работи т.е.никъде не му текат осигуровки, и също като мен е 3-та група ТЕЛК.Моля кажете ми той как да се осигурява във фирмата ни ООД и дали и той ще ползва облекчения някакви с 3-тата си група инвалидност?