Здравейте, може ли малко съдействие, става въпрос за водене на счетоводство на инвестиционен посредник, включващо клиенски активи,  портфейл на доверители, ценни книжа и т.н., откъде мога да получа повече информация? Ако има колеги, който се занимават с такъв тип специфично счетоводство, моля да ми пишат на емайл: mishkaiva@gmail.com. :blink:
Здравейте,
може ли, малко съдействие за по специфичен случай за облагането с ДДС при извършване на търговия с ел.енергия?
Става въпрос за тримесечен отчет към 30.09, изготвя се на 10,10,2022 г. Осигуровките за 9 м. може ли да се сложат като краткосрочни задължения до 3 м., понеже няма разделение за краткосрочни задължения до 1 м., или да си стоят в задължения?  Ако има неплатени осигуровки за 08 м. и 07 м., те трябва предполагам също да отидат в краткосрочни задължения до 3 м.?
Здравейте,
ако осигуровките за 09 м., начислени в 09 м. са със срок за плащане до 25.10.2022 г.,  трябва ли да се включват в текущи задължения с падеж до три месеца към 30.09.2022 г., при положение, че все още се намират в срока на плащане.  За корпоративният данък също, ако е начислен  на 31.03.2022 г., но срока за плащане  е до 30.06.2022 г., той също не се включва в текущи задължения към 3 месеца?
Благодаря предварително.
Здравейте,
имам следният казус, преди три години ни бяха запорирали сметка на дружеството, поради неплащане на осигуровки. След като се изплатиха и се вдигна запора, публичният изпълнител не ни уведоми тогава, дали има още задължения за доплащане или  всичко е платено, за да се прекрати  делото.  Сега, пак ни запорират сметката, по същото дело от преди три години, заради неплатени осигуровки за произволни месеци.  През този период, обаче всички осигуровки са се изплащали навреме, някой с малко закъснение. Публичният изпълнител ни обясни, че ако са били плащали по сметка за принудително събиране е нямало да се стигне до ново запориране,  но реално никой не е знаел, че все още не е прекратено делото и затова те са си
плащани по обикновените сметки за осигуровки по фондове. Дружеството пак си плати всичко с лихвите, въпреки, че вече са платени един път и така се получи надплащане, като този път ни бе издадено постановление за прекратяване на делото и вдигане на запора.
Въпросът ми е, какво следва, трябва ли да подам в НАП заявление за прихващане, за да може тази сума от плащането на запора да се прихване като надплатена (каквато е реално)  за да не се плащат осигуровки за 5-6 месеца напред и да се подава само Д1  и Д6.
Благодаря предварително!  :hmmm:
Мерси много, тя ще си прецени,  как да се процедира и дали  изобщо да се подава редовна справка след срока.
Мерси много,  а  една моя колежка не е подала тази  Справка по чл. 73 ,ал. 1, пак за СОЛ на ГД и без осиг. и данък, може ли да я подаде след срока с корекция или изобщо да не я подава?
Здравейте, имаме едно СОЛ (адвокат) на което сме изплатили доходи през 2021 г. по ГД, без да му се удържат осигуровки и данък. Правилно ли е било да се включи в справката по чл. 73  ал. 1?
Здравейте, искам да попитам, следното, влязло е в сила  наказателно постановление в края на ноември миналата година., като срока за плащането на глобата е до 26.12.2021 г. без лихва.
Неправилно ли е, ако  не се начисли на разчет до момента на плащането на 23.12.2021 г., а  при самото плащане да се осчетоводи директно  609/503? Трябва ли на всяка цена да се начисли задължението  и после да се закрие при плащането при положение, че се касае за кратък срок от един месец  в рамките на който, трябва да се плати. Води ли се за грешка като се плати в банката директно на разход, без да се минава през разчетна сметка?
Е да разбира се, така може, но вече е бил даден протокола на проверяващите и сега питат на какво основание е взето решението?
Здравейте, искам да попитам за следния казус. Имахме получени фактури с периодичен характер през 2017 г., като дата на първата фактура от доставчика е от 05 месец 2017 г. до 12 месец 2017 г.  вкл., общо осем фактури за 20 000 лв. Било е взето решение от управителите, да се отпишат тези задължения по давност (в случая е три години, понеже се водят периодични плащания), като самото отписване е направено към 30.09.2020 г., а не към 31.12.2020 г.. Отписването отива на приход с което се увеличава печалбата и съответно се плаща и по-висок корпоративен данък.
Проблем ли е било, че за последните три фактури (от 10 м. до 12 м.), все още не е бил настъпил срока за отписването им по давност?