Как да осчетоводя тази фактура? Имам ли право на данъчен кредит след като е с този румънски VAT? Написана фактура за пътна такса с цена в леи, в евро и в лева, с начислено ддс и с румънски ДДС номер. В чл. 20а на ЗДДС пише,че ако камионът пътува от България към Румъния, мястото на изпълненив на услугата е в България, но зашо тогава ни издават фактурата с румънския VAT след като имат и БГ номер Ойлкарт. Говорих със счетоводителката на Ойлкарт и тя каза - "нашите клиенти си приспадат данъчния кредит без проблем". Как бихте осетоводили фактурата? С право на данъчен кредит и румънски невалиден ВАТ номер? Правилно ли е това?
Здравейте! Сега получавам такава фактура от Ойлкарт за такса Дунав мост, с начислен ДДС, като сумата е написана в леи, в евро и в лева. Номерът на Ойлкарт  Румъния обаче е невалиден в системата на НАП. Незнам как да процедирам.
Здравейте!

При извършване на ВОП, т.е. покупка от ЕС, когато доставчикът ни е нерегистрирано лице, т.е. има невалиден номер по ДДС, как да осчетоводим въпросната покупка на стока/доставка на услуга? Трябва ли да начислим ДДС с протокол по чл. 117 само в дневник продажби, т.е да се самообложим или имаме право на данъчен кредит и така протоколът се осчетоводява и в двата дневника?

И ако имаме тристранна операция,  при която стоката преминава директно от страна А към страна В, а фактурата за покупка и продажба минава през Б, но страна А е с невалиден ДДС номер, трябва ли страна Б да се самообложи или разчита, че придобиващият начислява ДДС като получател на доставката?

Благодаря!
Как бихте осчетоводили фактура за услуга с невалиден номер от Италия? Звъннах на НАП и от там ми казаха, да начисля ДДС с само с един протокол в дневник продажби. Проверих номера отново и отново, нямат втори номер за сделки в ЕС, просто фирмата не е регистрирана в Италия,  номерът не е валиден. А фактурата е факт и е платена по банков път......
БЛАГОДАРЯ! НО все пак Швейцария не е в ЕС и това не е ВОД, а си е чист износ....
Здравейте! Извършваме доставка на услуга на фирма в Швейцария. От фирмата не са ни дали ддс номер. Може ли да се включи в дневника за продажби като фактурата се осчетоводи с 99999999999? все пак не е воп. Благодаря