Благодаря за отговора, XXXXX.

Относно първата част - при нас такава е практиката да не се работи след уволнение и се дават 1 + 1 заплати. От необоснован страх да не правим зулуми.

Относно втората част - жалко наистина ако е така, защото една такава вратичка в закона може да се използва от некоректни работодатели като моя - вместо да уволняват директно хората въвеждат непълно работно време на 4 или 6 часа, за да изплащат 1-2 месеца по-късно само 50% или 75% от стандартните обезщетения. И да заплашват хората неофициално, че въпреки това трябва да работят 8 часа, иначе са аут. А реално обемът на работа не е намалял, но това май е за правен форум или адвокат, не тук :)
Здравейте, казусът е следния. Моят работодател планира отдавна постепенно закриване на българския офис. За да си спести пълните неустойки за закриване на щата е предприел хитър ход с първоначално въвеждане на непълно работно време 6 часа на ден по чл. 138а, ал. 1 от Кодекса на труда едностранно без предварително съгласуване с представителите на работниците и служителите. Нямаме такива представители.
От другия месец планират уволнения по чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ - съкращаване на щата.
Доколкото чета КТ излиза че работодателят ще ми дължи 1 + евентуално още 1 брутна заплата когато дойде и моят ред. Основното опасение, което имаме с колегите е, че за определяне на тази брутна заплата се гледа предходния месец, а не заплатата по договор, която сме получавали години наред до скоро. Т.е. че ще се гледа едностранно намалената за срок от 3 месеца заплата вместо редовната.
Искам да попитам как се изчислява тази неустойка при уволнения по чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ по време на извънредно положение и временно намалено работно време по чл. 138а, ал. 1 КТ.
Благодаря предварително.