Това вече звучи по-логично :) Благодаря
Няколко неща не са ми ясно от твоя пост:

1. "Първо щом ще получаваш услуга от booking, трябва да се регистрираш по ЗДДС - чл.97а. От тук автоматично ти отпада варианта на патент. "
В: Зашо да отпада патентния данък?

2. "Трябва да си категоризираш обекта и спрямо звездите и мястото имаш туристически данък - на база настаняванията"

В: Това не е ли същото като патентния данък?

Това не го разбирам "След категоризация, ако си регистриран по избор начисляваш 9% ДДС, но в твоя случай може би е по удачно по специалния 97а - и само да си показваш фактурата от booking"

Значи аз ще се регистрирам по ДДС, за да си връщам ДДС от разходите, и заради това че ще издавам фактура към фирма от ЕС (букинг.ком)

Но ДДСто 20% ли ще е или 9% за нощувките към клиентите?
И отделно ще имам ли патентен данък/туристическа такса?
Счетоводителя с който работя ми каза че 9% ДДС се слага, само ако предлагаш и храна, а аз няма да предлагам храна, понеже това е цяла вила. Само спане.
Това с букинга и фактурите ми е ясно.

Въпроса е: че един път плащаш патентен данък, а втори път плащаш ДДС, и отделно плащаш и корпоративен данък - ако фирмата е на печалба. Не е ли редно да не се плаща тоз туристически /патентен данък предвид това че ще платиш корпоративен данък???
Здравейте,

имам лична вила, която искам да рекламирам като къща за гости и да отдавам под наем на лица за период от мин 2 дни до 7-15 дни.

Четох една тема тук но тя беше за отдаване на етаж от къща в която живеят и собствениците. Моят случай е че искам да отдавам цялата вила и да работя с боокинг.ком

Аз бих си направил фирма, която да сключи договор за наем със физ лице (което е собственик на къщата) и да експолатирам обекта през фирмата. Съответно с касов апарат и ПОС терминал.

Въпроса е това попада ли под закона за туризма? Трябва ли да плащам патентен данък и други там регулации или го третираме като чисто отдаване под наем?

Съответно не искам да товаря туристите с подписване на договори и други простотии...

Как да подходя легално?