Записах магистратура във Варненски свободен университет, филиал Пловдив (имат такъв в София и Смолян), вече последен семесътр ;)
1. Родила съм началото на март 2015г.  - до 09.2015г. трябва да си се записала студентка и да са те приели, като предварително можел да поташ вуза дали ще ти издадът документ за редовен студент, въпреки че промерно няма да са започнали занятията, за да можеш до 09.2015 да си подала документи в социалното
2. Имам завършен магистър и съм на 26 г. като края на април ставам на 27. - годините, както многократ о установих, нямат никакво отношение към тази помощ
3. Осигурена съм и съм по майчинство. - това също не е пробелм, важното е да си редовен студент бакалавър или магистър преди детенцето да навърши 6м., като затова предоставил необходимите документи от Вуза


Най-важно е да провериш всички университети в града си и околностите, кога им е най-ранното записване. Някои имат и летни семестри. Можеш да ги питаш по телефона доректно за този документ, без да се притесняваш да им обясниш за какво ти е, като изтъкнеш това, че нямаш финансова възможност сама да си платиш обучението и това сега е брилянтен шанс да се преквалифицираш :)
Какво ще ми предложиш? Благодаря предварително :) :blush:
[/quote]
Здравейте, скоро изтичат двете години по майчинство. В трудовия ми договор е посочен отпуск в размер на 20 дни + 5 за ненормиран работен ден за всяка работна година. Та, въпросът ми е, сега колко дни платен годишен отпуск мога да ползвам? 40 или 50? Интересно ми е тези за ненормиран работен ден полагат ли се и дават ли се при положение, че не съм работила?
Да ви дам малко инфо от опит. Когат се роди синът ми бях на 27г. и не знам защо смятах, че не мога да взема помощта за майка студентка, заради навършени 26г.
Значи, няма значение на колко години сте. В социалното ми казаха, ако съм студентка да си подам документи и за това. Това се случва Октомври месец, т.е. всички приеми с изпити са минали отдавна. Намерих ВУЗ с приемане на студенти по докумети. Записах се, занесох необходимите документи в социалното, одобриха ме и ми платиха помощта.
1. Когато си на трудов договор, но си в майчинство за отглеждане на дете, имаш право на помощта, но ако работиш, намаш право на помощта.
2. Няма знение кога записвате да учите висше, дали преди или след като се роди детето. Има значение кога подавате документи за помощта, това трябва да стане преди навършване на 6м. на детето.
3. Към този момент няма значение дали ще запишете, ще вземете помощта и ще преустановите посещаване на лекции и взимане на изпити. Готвят се обаче промени в закона, за да се избегнат именно такива злоупотреби!
4. Ако сте завършили семестриално, взели сте си изпитите и чакате държавен или защита на диплома, няма как университета да ви издаде бележка за редовен студет, т.е. няма и как да кандидатствате за тази помощ. Същото важи и ако сте взели държавен, но чакате да получите дипломата си.
5. Ако кандидатствате за тази помощ, вземете средствата и се върнете на работа, също няма кой да ви накара да върнете парите. Стига да има кой да гледа бебето ви. И не са верни твърденията, че няма как да ходиш редовно обучение на лекции и едновременно да работиш. Всичко зависи от твоите смени на работа и дните на лекциите. Въпрос на време и желание.

6. За тази помощ в момента се изисква да сте студентка в редовна форма на обучение към момента на подаване на документи в социалното (не при раждането), да сте в майчинство, да подадете документите си преди детенцето ви да е навършило 6м., няма значение дали сте бакалавър или магистър и дали сте държавна или частна поръчка. Също така няма значение на каква възраст сте, дали ви е първо висше или пето, към момента няма значение и дали ще завършите, никой няма да ви кара да връщате пари.
7. Предимството на тази помощ е, че се взима в по-голям процент от българи, т.е. малцинствата трудно биха стигнали до това ниво на образование,  да я получат!!! Лошото е, че ще лишат скоро нас, данъкоплатците от една от малкото помощи, които можем да получим за децата си! с моите реални доходи и осигурови, моето дете и детски няма да получава..