По вторият въпрос - всеки работодател /по първи или по втори ТД/ има право да прекрати трудовия договор по време на болнични и/или майчинство, когато прекратяването става по Ваше желание.

благодаря много за отговора!
По майчинство още две години?
как е по-редно да се каже? в отпуск за отглеждане на дете?
Здравейте,
В момента, в който излязох в отпуск по майчинство,работех при двама работодатели  - на основен 8 часов и втори 4-часов трудов договор. За първата година, която изтича след няколко дни, получавах майчинството си чрез двамата работодатели.
След първата година искам да се върна на работа по втория трудов договор, а по основния да си остана по майчинство по възможност още две години.
Имам ли право на това и ще загубя ли майчинстовсото си?
Втория ми въпрос е има ли право работодателя по втория ми трудов договор да го прекрати след изтичане на първата година майчинство, по мое желания?
Благодаря предварително за помощта!
здравейте,
имам ПИК и използвайки данните от Регистъра на осигурените лица и калкулатора за майчинство на КиК си изчислих размера на дневното парично обезщетение. И има разлика, с това, което НОИ ми изплатиха.
Днес ходих до НОИ, опитах се да разговарям с някой, който да ми обясни как е изчислено обезщетението, но в карйна сметка си подадох заявление и ще ми изпратят отговор до 1 месец.
От там ми казаха, че ми изплащат 90% от нетното възнаграждение, което много ме учуди.
може ли да разясните и какво означава този член от Наредбата за ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И
ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ.
Чл. 17. (1) (Доп. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г., изм., бр. 19 от 2015 г., в сила от
1.01.2015 г.) За работещите по трудови и по служебни правоотношения и приравнените към тях
правоотношения месечното нетно възнаграждение се определя, като изплатеното или начисленото
месечно възнаграждение се намали с определените със закон задължителни осигурителни вноски
за сметка на лицата и с данъците по Закона за данъците върху доходите на физическите лица и не
може да бъде повече от максималния месечен осигурителен доход, определен със Закона за
бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, освен в случаите по чл. 6,
ал. 15 КСО. Когато възнаграждението не е начислено, до начисляването за нетно възнаграждение
се взема предвид минималният месечен осигурителен доход по чл. 6, ал. 2, т. 3 КСО или
минималната месечна работна заплата за страната, ако нямат определен минимален осигурителен
доход.
благодаря пак!
благодаря много за отговорите.
възможно ли е грешката да идва, тъй като системата на НОИ е електронна и автоматична - моят казус е малко по необичаен, защото работех за определен период при един работодател на два трудови договора. и според мен при изчисление на обезщетението от НОИ взимат в предвид само единия от двата договора.
здравейте,
нетното ми възнаграждение е по-ниско от 90% осиг. доход, т.е. взимам в предвид него при изчисление на дневния размер на обезщетението.
изчислявам дневното обезщетение като деля нетния ми доход за 24 месеца назад на броя работни дни за тези 24 месеца, нали? и сумата, която получавам, трябва да получавам на ден, нали? чисто или й се начисляват данъци?
да, това е разлика за месец.
здравейте,
може ли да ми предложите счетоводна фирма или някой друг, с който да се консултирам за размера на обезщетението за майчинство. според мен НОИ не го изчисляват правилно. ползвах вашия калкулатор, за да го изисля и разликата, с това, което НОИ е изчислил, е около 280 лева.
при изплащане на обезщетението начисляват ли се някакви данъци и т.н., които да го намалят? вашият калкулатор нетното възнаграждение, което следва да се получи ли изчислява?
имам ПИК и си направих справка от сайта на НОИ? каква е разликата между доход, от който е определено паричното обезщетение и самото нетно обезщетение, което е някакъв странен процент (81%) от първото?
благодаря много предварително за отговора!